Çin ikinci uçak gemisini aktifleştirdi

Güney Çin Denizi’nde gerilimin tırmandığı bir sırada Çin, ikinci uçak gemisini aktif servise koydu.

Çin, ikinci uçak gemisini aktif servis koyduklarını kabul etti. Bu geminin, tamamı Çin tasarımı olan ilk uçak gemisi olduğu kaydedildi. Kamu televizyonu CCTV’ye göre gemiye “Shandong” adı verildi. Güneydeki Hainan Adası deniz üssünde Cumhurbaşkanı Şi Cinpingin’in hazır olduğu bir törenle gemi servise konuldu. Törene deniz donanması ve

Çin’in şimdiye kadar operasyonel olan “Liaoning” adlı tek bir uçak gemisi vardı. Eski Sovyetler tarafından inşa edilen ve Ukrayna’dan satın alınan bu gemi, 2012’de aktif servise alınmıştı.

İkinci uçak gemisi, nükleer olmayan klasik itmeyle çalışıyor. Uzmanlara göre, ikinci gemi 40 dolayında uçak alabiliyor.

Çin ordusu, yükselişini sürdürürken, mevcut durumda ABD’den sonra ikinci küresel askeri güç olarak değerlendiriliyor. Ancak ABD’nin savunma bütçesi, Çin’inkinden üç kat daha fazla.

Son gelişme, ABD ile Çin arasında Pasifik Asya’da rekabetin kızıştığı bir döneme denk geldi.

Çin yönetimi, Güney Çin Denizi’ndeki adalar üzerinde hak iddia ediyor ve bu nedenle diğer yıkı ülkeleri olan Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei ile de anlaşmazlık halinde. Mevcut statükoyu zan altına almakla suçlanan Çin, özellikle Güney Çin Denizi’ne savaş gemileri göndererek ve karakollar kurarak bölgeyi askerileştirmekle de suçlanıyor.

ABD Deniz Kuvvetleri, Çin’in komşuları karşısındaki adalar ve resiflerin neredeyse tamamında hak iddia etmesine karşılık, Güney Çin Denizi’nde düzenli olarak operasyonlar yürütüyor.

Çin yönetimi, iki uçak gemisi ile 11 uçak gemisi olan ABD’nin çok gerisinde yer alıyor. Rusya, Fransa, Hindistan ve Birleşik Krallık’ın da birer uçak gemisi bulunuyor.