İngiliz ordusu: Rusya ile savaş olursa siviller savaşa çağrılacak

İngiliz ordusunun başındaki general Sir Patrick Sanders, Rusya ile savaş durumunda sıradan erkek ve kadınların savaşa çağrılacağı konusunda İngiliz halkını uyardı. Sanders, ordunun bu işi tek başına yapabilecek kadar büyük olmadığını belirtti.

Sanders, “Geçmiş yüzyıllarda İngiliz Ordusu hiçbir zaman bugünkü kadar küçük olmamıştı" dedi.

General, bu durumu geçmişte de eleştirirken, İngiliz hükümetinin harekete geçmesini ve insanların kendilerini zihinsel olarak hazırlamalarını istiyor.

Zorunlu askerlik hizmetinin yeniden getirilmesinden yana olmayan Sanders, Rusya ile savaş durumunda yakın zamanda seferberlik uyarısında bulundu. 

Sivillerin de savaşa çağrılacağı konusunda uyaran Sanders, 2022 yılında Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden hemen sonra alarm zili çalmıştı.

O dönemde İngiltere'nin Rus tehdidini önlemek için "savaşmaya ve kazanmaya" hazır olması gerektiğini söyleyen Sanders,  "1937 yılındayız" demişti.

İngiliz ordusunun şefi, "Savaş durumunda değiliz, ancak toprak genişlemesini engelleyemediğimiz için bir savaşın içine girmemek için hızlı hareket etmeliyiz” diye konuştu.

Eski Birleşik Krallık Savunma Bakanı Tobias Ellwood da aynı fikirde. Ellwood, İngiltere'nin Avrupa'da on yıllardır süren barış ortamıyla uyutulduğunu ve acilen harekete geçmesi gerektiğini savan Ellwood, aksi takdirde otoriter rejimler "çekingenliğimizi suiistimal edeceklerdir" iddiasında bulundu.

Ellwood, Sky News’e verdiği röportajda "Ufukta görünen şey bizi alarma geçirmeli. Bizi endişelendirmeli ve biz buna hazırlıklı değiliz" dedi.

Tobias Ellwood, "1939'daki gibi hissediyoruz. Otoriter rejimler yeniden silahlanıyor. Batı onlara karşı harekete geçme riskini almak istemiyor ve NATO gibi küresel örgütler onlara hesap soramıyor” ifadelerini kullandı.

Ellwood, Birleşik Krallık savunma bütçesinin GSYİH'nin yüzde 2'sinden yüzde 3'üne çıkarılması gerektiğine inanıyor. Soğuk Savaş sırasında bu oran yüzde 4’tü. Ellwood, "Ordumuz ve donanmamız şu anda olması gerekenin yarısı kadar” diye belirtti.

NORVEÇ’TEN DE BENZER UYARI

Norveç ordusunun başındaki isim de İsveçli mevkidaşı gibi alarm veriyor. General Eirik Kristofferson'a göre ülkesinin savunma için daha fazla paraya ihtiyacı var ve halkın Rusya ile olası bir savaşa hazırlıklı olması gerekiyor.

NATO SAVAŞ HAZIRLIKLARI YAPIYOR

Geçtiğimiz hafta NATO'nun Askeri Komite Başkanı Rob Bauer uyarıda bulunmuştu. Bauer, "Tüm toplum yeni ve öngörülemez bir döneme uyum sağlamalıdır. Artık beklenmeyeni beklemeliyiz. Herhangi bir savaşa hazırlanırken tüm Avrupa vatandaşlarının etkinliğine odaklanmalıyız" demişti.

Atlantik ittifakı NATO, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri tatbikatını gerçekleştirecek. 31 Ocak’tan itibaren 31 Mayıs’a kadar 90 bin NATO askeri tatbikata katılacak.

Atlantik'ten NATO'nun doğu kanadına kadar uzanacak olan bu tatbikatlar, İttifak'ın terminolojisine göre "karşılaştırılabilir büyüklükte bir düşmana" karşı bir çatışma senaryosu şeklinde olacak ve bu nedenle isim vermeden Ukrayna'da yaklaşık iki yıl önce geniş çaplı bir savaş başlatan Rusya'ya atıfta bulunacak.