İran: ABD ile Talibanlar arasındaki müzakerelere karşıyız

İran rejimi, ABD ile Afgan Taliban hareketi arasında yapılan müzakerelere karşı olduğunu açıkladı.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamkani, Tahran’da düzenlediği basın toplantısında “ABD ile Talibanlar arasındaki müzakereler karşıyız” dedi.

Şamkani, “Afgan halkının katılmadığı tüm kararlar, tüm planlar, başarısızlığa mahkum kötü bir stratejidir” diye ekledi.

ABD ile Talibanlar arasındaki müzakerelerde Afgan hükümetine yer verilmediğini hatırlatan Şamkani, “Talibanlar, Afgan halkının görmezden gelinemez bir realitesidir. Ama, tüm Afganlar Taliban mıdır? Hayır” şeklinde konuştu.

Şamkani basın açıklamasından önce yedi ülkenin ulusal güvenlik sorumlularının yer aldığı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Afganistan, Çin, İran, Hindistan, Özbekistan, Rusya ve Tacikistan güvenlik yetkilileri yer aldı. Toplantının gündemi Afganistan’dı.

ABD’nin Afganistan’daki durumdan yararlanarak, İran, Rusya ve Çin sınırlarında “güvensizlik yaratmak” istediğini savunan Şamkani, Tahran’da yedi ülke arasında yapılan güvenlik toplantısının da Washington’un İran’ı tecrit etme teşebbüslerinin başarısızlığının kanıtı olduğunu belirtti.

ABD geçen hafta yaptığı bir açıklamada Talibanlarla Doha’da yürütülen tartışmalara, Afganistan’daki bir Amerikan üssü yakınındaki saldırının ardından kısa bir ara verdiklerini duyurmuştu. Eylül ayı başında da biri Amerikan askeri 12 kişinin öldüğü bir saldırıdan sonra ABD Başkanı Donald Trump, Talibanlarla yürütülen müzakereleri kesmişti. Trump’ın açıklamasına kadar, Talibanlarla her an bir anlaşmaya varılabileceği yönünde mesajlar veriliyordu. Trump, Kasım ayı sonundaki yeni bir açıklamasında Talibanlarla, görüşmelerin yeniden başladığını duyurdu. Eylül ayında belirlenen anlaşma projesine göre, ABD’nin güçlerini çekmesi karşılığında Talibanların güvenlik garantileri vermesi ve Afgan hükümeti ile diyaloga başlaması gerekiyordu.