İran Cumhurbaşkanı Japonya’yı ziyaret etti

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Japonya'yı ziyaret etti. 18 yıl sonra bir İran cumhurbaşkanı, Japonya'ya gitmiş oldu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ekonomik ilişkilerin artması, nükleer enerji anlaşması ile tüm tarafların taahhütlerini yerine getirmesi, bölgede denizciliğin güvenliği, Japonya’dan Ortadoğu bölgesine askeri güç gönderilmesi gibi konuları görüşmek üzere Japonya’ya gitti. 18 yıl aradan sonra Japonya’yı ziyaret eden ilk İran cumhurbaşkanı olan Ruhani'nin, Japonya’da yapacağı görüşmelerle İran ile ABD arasındaki gerginliğin azaltılması amacını güttüğü belirtiliyor.

ABD-İRAN GERGİNLİĞİ YUMUŞAYACAK MI?

İran’a ABD tarafından ağır amabargoların uygulandığı bir dönemde Japonya ile ilişkiler oldukça önem taşıyor. Ziyaretle Japonya'nın, İran-Amerika arasında arabuluculuk yaparak iki ülke arasındaki gerginliğin azaltılmasını hedeflendiği belirtiliyor.

Japon Başbakan Shinzo Abe, 1978 yılından sonra Haziran ayında İran’ı ziyaret eden ilk başbakan oldu.

Hasan Ruhani’nin bu ziyaretinden sonra ABD ile İran arasında devam eden gerginliğin yumuşayabileceği belirtilirken, ABD ile İran arasında direkt yada dolaylı bazı görüşmelerin de başlaması bekleniyor.

HAMANEY İZİN VERİR Mİ?

Ruhani’nin Japonya ziyaretinden sonra ABD’nin tek taraflı olarak Mayıs 2018 de nükleer enerji anlaşmasından çekilmesi ile başlayan ve giderek tırmanan gerginliğin azaltılması için bazı görüşmelerin olabileceği ifade ediliyor. Ancak İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney ile Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasındaki görüş ayrılıklardan ötürü böyle bir yakınlaşmanın olup olmayacağı net değil. Ruhani, ABD ile görüşme ve müzakerelerden yana olurken, Hamaney verdiği fetva ile bu görüşmeleri yasaklamıştı.