İspanya’da bir mahkeme Katalonya Başkanı’nı görevden aldı!

İspanya’da bir mahkeme Katalonya özerk bölgesinin başkanı Quim Torra’yı 18 aylığına görevden aldı.

İspanya mahkemesi, bağımsızlıkçı Katalonya Başkanı Quim Torra’yı, seçim komisyonuna uymayı reddettiği gerekçesiyle 18 ay görevden alma kararı aldı.

Mahkeme ayrıca, yürütmenin başı Torra’ya 30 bin euro para cezası verdi. Karara itiraz yolu var ve uygulanması ayları alabilir.

Ama eğer üst mahkemede de onaylanırsa, bölgesel hükümet binasından bağımsızlığı temsil eden amblemleri çekmesi halinde, başkanlıktan düşürülebilir.

Bağımsızlık yanlısı olarak gösterilen semboller, bayrak ya da sarı kurdeleler olarak dikkat çekiyor. Seçim komisyonu Nisan ayında genel seçimlere doğru kampanya döneminde bunun propaganda malzemesi olduğunu öne sürüyor.

7,5 milyon nüfuslu Katalonya, farklı diliyle Kastilyanca konuşulan İspanya ve halkından ayrı bir ulusun toprağı. İspanya’nın yüzde 16’sı kadarını oluşturan Katalonya, ekonomik olarak milli gelirin yüzde 20’sini sağlıyor.

1 Ekim 2017’de düzenlenen bağımsızlık referandumundaki sonucu tanımayan İspanya yönetimi, Katalonya’daki özerk yönetimi ve kurumları feshetmişti. Sonrasında düzenlenen seçimlerde de bağımsızlık yanlıları bölgesel parlamentoda çoğunluğu ele geçirmişti.

Dönemin Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont Belçika’ya iltica ederken, çok sayıda bakanın da aralarında olduğu Katalan yöneticiler tutuklanmıştı. Son olarak 14 Ekim’de 9 Katalan yöneticiye ağır hapis cezaları verilmişti.