İsrail, Mısır’a gaz ihracatına başlıyor

İsrail makamları, Mısır’a yönelik ilk gaz ihracatlarına yeşil ışık yaktı. İsrail ayrıca Akdeniz’deki Leviathan platformunda üretime de başladıklarını duyurdu.

Kahire, Tamar ve Leviathan’daki İsrail doğal gazının transferi için 2018 yılında Tel Aviv ile anlaşma yapmıştı. Tamar gaz yatakları, 2013 yılından beri işletiliyor ve 238 milyar metreküp kapasitesinin olduğu tahmin ediliyor.

Leviathan’daki yatak 2010 yılında keşfedilmişti. Burada 539 milyar metre küp doğal gaz bulunduğu tahmin ediliyor.

İsrail Enerji Bakanlığı Pazartesi akşamı bu iki gaz yatağından Mısır’a ihracat başlatılmasına onay verdi.

Enerji Bakanı Yuval Steinitz, “Leviathan ve Tamar yataklarından Mısır’a gaz ihracatı, Mısır ile İsrail arasında, barış anlaşmasından bu yana en önemli ekonomik işbirliğidir” dedi. Her iki ülke arasındaki barış anlaşması, 40 yıl önce imzalanmıştı.

İsrail, daha önce komşusu Mısır’dan gaz satın alırken, Ürdün’e gaz satışında bulunmuştu. Ürdün, İsrail’in gaz sattığı tek diğer Arap ülkesi olarak dikkat çekiyor. Bununla birlikte İsrail ilk kez, doğal gazı Mısır’a ihraç edecek.

Leviathan ve Tamar yataklarının İsrailli Delek şirketi ile Amerikalı Noble şirketi işletiyor. AFP’ye konuşan Delek şirketinin bir sözcüsü, Leviathan stratejik gaz yatağında üretimin bir kaç gün içerisinde, Mısır’a ihracatın da 1 Ocak 2020’de başlayacağını bildirdi. İsrail, bu ihracatlarla bölgesel bir gaz gücü olarak kendisini dayatmak istiyor.

Tel Aviv’de açıklama yapan Steinitz, “Doğal gaz devrimi bizi enerji alanında süper güç yaptı. Bu sadece devlet kasalarını güvenceye almakla kalmayacak, atmosfer kirliliğini de azaltacak” dedi.

Uzmanlar, bu ihracatın gelişmesinin aynı zamanda İsrail’in bölge devletleri ile ilişkilerini sıkılaştırmayı hedeflediğine dikkat çekiyor.