İsrail ordusu işgal için siyasi karar bekliyor, 1 milyon kişi göç etti

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne kara operasyonu için “siyasi karar” beklediklerini açıkladı. BM, 7 Ekim’den bu yana 1 milyona yakın kişinin yer değiştirmek zorunda kaldığını bildirdi.

İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim'deki kanlı saldırısına misilleme olarak şiddetli bir şekilde bombaladığı Gazze Şeridi'ne kara harekâtı düzenlemeden önce "siyasi bir karar" beklediğini bildirdi.

İsrail ordu sözcüleri Richard Hecht ve Daniel Hagari iki ayrı basın brifinginde, herhangi bir işgalden önce "siyasi bir karar" alınması gerektiğini söyledi. Richard Hecht "Siyasi düzeyle görüşmeler yapacağız" dedi.

BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu (UNRWA) iletişim direktörü Juliette Touma AFP'ye yaptığı açıklamada Gazze'yi yöneten İslamcı Hamas ile İsrail arasındaki "savaşın ilk yedi gününde bir milyon kişinin yerinden edildiğini" söyledi.

Touma, "İnsanlar evlerini terk etmeye devam ettikçe bu rakamın artması muhtemeldir" diye ekledi.

Kara operasyonuna hazırlanan İsrail bölgenin kuzeyinde yaşayan 2,4 milyonluk nüfusun yaklaşık 1,1 milyonunu güney doğru tahliyesi için havadan bildiri yağdırmıştı.

ABD: İRAN MÜDAHİL OLABİLİR

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CBS’ye verdiği röportajda, Hamas ile İsrail arasındaki çatışmaya "İran'ın şu veya bu şekilde doğrudan müdahil olmayı seçmesini göz ardı edemeyeceğini” ifade etti.

İRAN: KONTROL DIŞINA ÇIKABİLİR

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doha'da yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'ye kara saldırısı başlatması halinde "hiç kimsenin" durumun kontrolünü garanti edemeyeceği uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Bakan Abdullahiyan, "Siyonist rejimin Gazze'nin savunmasız halkına yönelik saldırıları devam ederse, hiç kimse durumun kontrolünü ve çatışmanın genişleme ihtimalini garanti edemez" dedi.