Öcalan ve üç tutsağa disiplin cezaları

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer üç tutsağa 21 Ekim’de yeni bir disiplin cezası verildiği ortaya çıktı. Öcalan’ın avukatları, cezaların gizlendiğini ve içeriğini bilmediklerini belirtti.

Öcalan ve aynı cezaevine kalan kalan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile görüşmeler keyfi bir şekilde engellenmeye devam ederken, ortaya çıkan yeni bir bilgiye göre İmralı’daki dört tutsağa da disiplin cezaları verildi. ,

Avukatları, Öcalan ile 8 yıl aradan sonra ilk kez 2 Mayıs’ta görüşme gerçekleştirebilmişti. Sonraki görüşmeler 2 Mayıs, 22 Mayıs, 12 Haziran, 18 Haziran ve 7 Ağustos’ta yapıldı.

Daha önceki görüşmeler, aynı gerekçelerle keyfi bir şekilde sistematik olarak reddedilirken, 7 Ağustos’tan bu yana olumlu yada olumsuz herhangi bir yanıt verilmiyor.

Diğer tutsaklar, “çözüm süreci” olarak ifade edilen süreçte, İmralı'ya “sekretarya” olarak götürülmüştü.

Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş, Hamili Yıldırım aileleriyle 2015 yılından bu yana sadece 5 Haziran ve 12 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşme yapabildi.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre Öcalan ve diğer 3 isim hakkında 21 Ekim’de yeni bir disiplin cezası kararı alındı.

İmralı’daki tutukluların müdafiliğini yürüten Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, Öcalan ve diğer isimler hakkında cezaevi idaresince 10 Temmuz’da disiplin cezası verildiğini hatırlattı.

Bilmez, bu cezasının bitmesinden sonra 21 Ekim tarihinde yeni bir disiplin cezasının daha verildiğini söyledi.

Bilmez’e göre idarenin verdiği bu disiplin cezasına Öcalan hariç diğer tutuklular itiraz etti. MA’ya konuşan Bilmez, “Sayın Öcalan bu disiplin cezalarının siyasi bir tavır olduğunu düşündüğü için o da siyasi bir tavır takınarak bu cezalara itiraz etmiyor. Sayın Öcalan hakkında verilen ceza onaylanıyor ancak diğer müvekkillerimiz itiraz ettiği için onların hukuki süreci devam ediyor” dedi.

Son disiplin cezasını 29 Kasım’da öğrendiklerini belirten Bilmez, Öcalan ve diğer müvekkilleri için itirazda bulunduklarını, ancak yaptıkları itirazın ret edildiğini ifade etti.

Bilmez, uzun zamandan beridir Öcalan ve diğer müvekkillerine verilen disiplin cezalarının kendilerinden bilinçli bir şekilde gizlendiğini ve bu yüzden içeriğini göremediklerini kaydetti.

Aileler için verilen disiplin cezalarının hukuken avukat görüşünü engellemediğini söyleyen Bilmez, “Disiplin cezası alan müvekkillerimiz sadece aileleriyle görüşemiyor avukat görüşmesini bağlayan cezalar değil” dedi.