Şili’de diktatörlük mirası Anayasa referanduma sunulacak

Şili Kongresi, halk isyanı ardından diktatör Pinochet’ten miras olarak kalan Anayasa’nın referanduma sunulmasına onay verdi.

Anayasa referandumu 26 Nisan’da yapılmasına ilişkin Kongre’de yapılan oylamadan onay çıktı. 3 oya karşı 38 oyla kabul edilen referandum projesinin, Ocak ayında Senato’da da incelenmesi gerekiyor.

Referandumda, Şilili seçmenlere yeni bir Anayasa’nın gerekli olup olmadığı sorulacak. İkinci bir soru olarak da yeni Anayasa’yı yazacak kuruma ilişkin olacak. Ya geçici olarak seçilmiş klasik bir kurucu meclis, ya da Şili sağının önemli bir parçasının talep ettiği seçilmiş parlamenterler, siyasi sorumlular ve sade vatandaşlardan oluşan “karma Anayasa Konvansiyonu”, yazım için görevlendirilecek.

Eşit oranda kadın ve erkekten oluşacak klasik bir kurucu meclis üzerine anlaşma olursa, azınlık Yerliler ve bağımsız adaylara da yer verilecek.

Şili’de son toplumsal hareketin temel taleplerinden biri 1973-1990 arasında hüküm süren diktatör general Augusto Pinochet’ten miras kalan Anayasa’nın değiştirilmesiydi.

Şili’nin 1990’da demokrasiye dönüşünden beri yaşanan bu en ağır toplumsal krizde, 24 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. Birleşmiş Milletler de, güvenlik güçleri tarafından çok sayıda insan hakkı ihlali gerçekleştiği tepkisinde bulundu.

Bu hafta içerisinde 225 belediye bölgesinde düzenlenen ve bağlayıcı olmayan bir halkoylamasında, katılan 2 milyonu aşkın kişinin yüzde 92,4’ü yeni bir Anayasa lehine oy kullanırken, yüzde 73,1’i Kurucu Meclis tarafından yazılmasını talep etti.