‘AB Brexit sonrası senaryolara hazırlanıyor’

Büyük Britanya’nın AB üye üyeliğinin sorgulanacağı referandum anketlerinden birlik karşıtlarının çoğunlukta çıkmasının AB’yi yeni ‘senaryolar’ hazırlamaya ittiği belirtiliyor.

Almanya’da yayınlanan Süddeutsche Zeitung’da yer alan haberde, Avrupa Birliği’nin (AB) Büyük Britanya’nın referandum sonuçlarına ilişkin senaryolara hazırlandığı belirtildi. AB kaynaklarına dayandırılan haberde, Britanyalıların AB’den çıkışa karar vermesi halinde ülkenin üyeliğinin daha hızlı bir biçimde askıya alınması da ihtimaller dahilinde.

Referandumdan AB’den çıkış (Brexit) yanlılarının çoğunlukta çıkması halinde Britanya’nın üyeliğinin normal şartlarda 2 yıllık bir müzakere ardından gerçekleşmesi gerekiyor. Ancak bu süreç sadece birlikten çıkışın formalitelerinin belirlenmesini öngörüyor.

Süddeutsche Zeitung’un haberinde ise, 2 yıllık sürenin daha erkene alınabileceği ve Britanya’nın AB pazarından çıkışının hızlandırılmasının senaryolar arasında olduğu savunuldu. Bu durumda Britanya’nın ekonomik açıdan büyük zarar göreceği de tahmin ediliyor. Ancak Britanya hükümetinin böylesi bir senaryoya izin vermeyeceği de düşünülüyor.

Büyük Britanya’nın AB üyeliğinin sorgulanacağı referandum 23 Haziran’da yapılacak.