AB Komisyonu nükleeri daha da arttırma hedefinde

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun çevresel etkileri ve tehlikelere rağmen nükleer enerji santrallerini daha da arttırmayı amaçladığı bildiriliyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun çevresel etkileri ve tehlikelere rağmen nükleer enerji santrallerini daha da arttırmayı amaçladığı bildiriliyor.

Almanya’da yayın yapan Spiegel Online’da yer alan haberde, AB Komisyonu’nun Rusya’ya olan enerji bağımlılığını aşmak için nükleer enerji santrallerine ağırlık verilmesinden yana olduğu iddia edildi.

Komisyonun yarın görüşülecek olan bir strateji geliştirme belgesine dayandırılan haberde,  Avrupa Stratejik Yatırımlar Fonu (EFSI) üzerinden yeni enerji yatırımları önerildiği belirtildi. Bazı teşvik programlarının ise Avrupa Yatırım Bankası (EIB) üzerinden finanse edilmesi planlanıyor.

Buna göre AB’nin yeni nükleer teknolojilerin geliştirilmesine ağırlık vermesi ve yine en geç 2030 yılına kadar mini reaktörlere sahip olması isteniyor.

AB Komisyonu’nun nükleer enerji santrallerini arttırarak Rusya doğal gazına olan bağımlılığın azaltılması hedeflenirken, karbondioksit salınımı çok az olması nedeniyle de bu enerji türü tercih ediliyor.

Halen 14 AB ülkesinde toplam 131 nükleer santral faaliyette iken, yıllık toplam 121 gigawatt enerji elde ediliyor.

Nükleer enerji, 2011’deki Fukuşima faciası sonrasında ciddi biçimde tartışma konusu olmuş ve AB’nin en büyük ülkesi Almanya 2022 yılına kadar tüm santralleri kapatma kararı almıştı. AB’nin ikinci büyük ülkesi Fransa ise dünyanın nükleer enerji ve teknolojisini en çok öne çıkaran ülkesi.