AB’nin Sophia Misyonu silah ambargosunu da denetleyecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) oylanan bir tasarıyla, Akdeniz’de insan kaçakçılığıyla mücadele için hayata geçirilen Sophia Misyonu’nun kapsamının genişletilmesi kararlaştırıldı.

Büyük Britanya ve Fransa’nın BMGK’ye getirdiği tasarıda, Libya’ya yönelik silah ambargosunu denetleme görevinin de Sophia Misyonu’na dahil edilmesini öngörüyor. Tasarı, konseyin 5 daimi ve 10 geçici üyesinin tümünün oyuyla kabul edildi.

Tasarının kabul edilmesiyle birlikte Akdeniz’deki Sophia Misyonu kapsamında görev yapacak birlikler Libya’daki farklı silahlı gruplara gidecek silah ve cephaneyi engellemeye çalışacak. Bu sayede Nisan ayında kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında hayata geçirilen Akdeniz’deki kurtarma operasyonları bu yılın Mayıs ayında Sophia Operasyonu adını almıştı. Çok sayıda gemi, uçak ve helikopterin katıldığı misyonun temel görevi Libya ve İtalya arasındaki insan kaçakçlığıyla mücadele ve mültecileri kurtarma olarak belirlenmişti.

Libya’ya yönelik silah ambargosu ise 2011 yılında uygulamaya konmuştu. Ambargonun devam etmesiyle DAİŞ ve diğer silahlı çete gruplarının güçlenmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.