AB tartışmalı glifosat konusunda uzlaşamadı

Avrupa Birliği (AB), aylardır tartışmaların odağında olan ve tarımda kullanılan kimyasal maddelerin başında gelen glifosat konusunda uzlaşamadı.

Avrupa Birliği (AB), aylardır tartışmaların odağında olan ve tarımda kullanılan kimyasal maddelerin başında gelen glifosat konusunda uzlaşamadı.

AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, yabancı otlarla mücadele için tarımsal alanlarda kullanılan herbisitlerden olan glifosat konusunda çoğunluğun yakalanamadığı belirtilti. Açıklamada, iki gün süren görüşmelerde tartışılan konulara ilişkin ‘düşünmek için zamana ihtiyaç olduğu’ kaydedildi.

Komisyonun 30 Haziran’da AB ülkelerinde kullanım süresi dolacak olan glifosat hakkında karar vermesi gerekiyor. Bu tarihe kadar sürenin tekrar uzatılması yönünde karar alınmaması halinde üye ülkelerde piyasada olan glifosatın geri çekilmesi söz konusu.

Glifosat, tarımsal alanlarda yabancı otlarla mücadele için kullanılan zirai ilaçların (herbisit) başında geliyor. Bazı araştırmalar, aşırı glifosat kullanımının tüketilen sebze, meyve ve diğer tarımsal gıdalar aracılığıyla insan vücuduna kanserojen etkisi olabileceğini gösteriyor.

Bu yüzden kimi araştrımacılar biyolojik olmayan tarım ürünlerinin tüketilmemesini tavsiye diyor.

Fransa ve Lüksemburg gibi  bazı ülkeler glifosatın yasaklanmasından yana iken bazı ülkeler ise kullanım süresinin 15 yıl yerine 7 yıl daha uzatılmasını savunuyor. İtalya ise, Avrupa Kimyasal Ürünler Ajansı (ECHA) tarafından glifosat üzerine kapsamlı bir araştırma yapılmadan sürenin uzatılmasına karşı çıkıyor.

Avrupa ülkelerinde özellikle genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerini pazarlaması nedeniyle sivil toplumun tepkisini çeken Amerikan Monsanto şirketi aynı zamanda glifosatı pazarlayan şirketlerin başında geliyor. Monsanto öncülüğünde oluşturulan Glyphosate Task Force (GTF) adlı bir konsorsiyumdan yapılan açıklamada ise, bu herbisit türünün ‘adil olmayan bir biçimde diskrimine edildiği’ iddia edilmişti.