AB ve Almanya, Erdoğan’dan sonra Sudan diktatörüyle de mülteci pazarlığında

AKP diktatörlüğüyle mülteci anlaşması imzalayan Avrupa Birliği’nin (AB) şimdi de kalkınma yardımlarını kullanarak Sudan, Eritre ve Somali’deki iktidarlarla mülteci pazarlığı yaptığı bildiriliyor.

AKP diktatörlüğüyle mülteci anlaşması imzalayan Avrupa Birliği’nin (AB) şimdi de kalkınma yardımlarını kullanarak Sudan, Eritre ve Somali’deki iktidarlarla mülteci pazarlığı yaptığı bildiriliyor. Özellikle Sudan’daki diktatörlük rejimiyle ilişkilerde öne çıkan ülkenin yine Almanya olması da dikkat çekiyor.

ARD kanalı ve Der Spiegel dergisinin iddialarına göre, Alman Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (GIZ) ile Sudan ve Eritre hükümetleri arasında sınır güvenliği adı altında mültecileri hapsetmeyi de içeren bir proje konusunda uzlaşıldı. İddiaya göre, söz konusu sınır güvenliği projesi aynı zamanda Avrupa Birliği’nin (AB) göçün temel nedenleriyle mücadele için verdiği Acil Durum Güven Fonu’yla finanse edilecek.

Ancak projenin sadece sınır güvenliğiyle bağlantılı olmadığı ve birçok araç, kamera, scanner ve server gibi teknik malzeme ile eğitim programlarını içerdiği bildiriliyor. Birçok ekipmanın sivil halka yönelik baskılar nedeniyle farklı amaçlarla kullanılmasından endişe ediliyor.

Proje kapsamında en dikkat çekici nokta ise, özellikle diktatör Ömer el Beşir’in yönetimindeki Sudan’da toplama veya kabul merkezlerinin kurulması. Bu merkezlerde ayrıca bireylerin hapsedilmesi için hücre veya nezarethanelerin inşa edileceği de kaydediliyor. Sudan hükümetinin mültecileri yerleştirmek üzere kurulacak merkezlerin inşasına başladığı da verilen bilgiler arasında.

ARD’ye konuşan Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Ghandour da iddiaları doğrularken, AB ve Almanya ile müzakerelerinin devam ettiğini söyledi. Ghandour, ülkesinin GPS sistemleri ve sınır güvenliği ekipmanları için uzun süreden bu yana talepte bulunduğunu ve görüşmelerde ‘karşılıklı uzlaşı sağlandığını’ belirtti.

ARD’ye göre, mültecileri kabul için inşa edilmeye başlanan merkezler için Alman heyetleriyle görüşmelerin devam ettiği de farklı kaynaklarca doğrulandı.

MÜLTECİLER TOPLAMA KAMPI TARZINDAKİ KAMPLARA MAHKUM EDİLECEK

AB ve Almanya’nın Türkiye’den sonra diktatörlük rejiminin sürdüğü Sudan ve diğer ülkelerle ilgili planlarının sonbaharda hayata geçeceği söylendi.

Konuya ilişkin bilgi veren Sudan Göç Dairesi (COR) yöneticilerinden biri, Alman heyetlerle yapılan müzakerelerin en önemli maddesinin mültecilerin dışarıyla bağlantısının olmayacağı kamplara yerleştirilmesi olduğunu söyledi. Kamplarda tüm insani yardımların sağlanacağını iddia eden yetkili, hedeflerinin mültecilerin kampları terk etmemesi olduğunu belirtti. Yetkili, tüm bu konularda Alman heyetleriyle uzlaşıldığının da altını çizdi.

BAKAN: AB BİZDEN 12 BİN SUDANLIYI GERİ ALMAMAZI İSTEDİ, KABUL ETTİK

ARD’ye konuşan Ömer el Beşir yönetiminin Dışişleri Bakanı İbrahim Ghandour ayrıca, AB ive Almanya ile projelerinin zaten ülkedeki baskılar ve yoksulluktan kaçan mültecilerin geri alınması olduğunu söyledi.

Ghandour, şöyle dedi: “Brüksel’deki AB Göç Komiseri bana, ‘Sudanlı 12 bin kaçak göçmenimiz var. Onları geri almaya hazır mısınız?’ diye sordu ve ben de hiç tereddüt etmeden, ‘Hemen. Sözünüzde durursanız ülkemize (göçmenler) hoşgelmişler’ diye cevap verdim”.

 AB’nin benzeri planları Eritre yönetimiyle de yaptığı ve bu projelerin önümüzdeki süreçte tamamlanacağı da iddialarda yer aldı. Ancak Sudan ve Eritre yönetiminin bizzat siyasi veya ekonomik nedenlerle yaşanan göçün kaynağı olmaları da projeleri tartışmalı hale getiriyor.