AB vergi kaçakçılığına karşı ‘ortak kara listede’ uzlaştı

Brüksel’de yapılan AB Maliye Bakanları Zirvesi sonrasında yapılan açıklamada, vergi kaçakçılığıyla mücadele için ortak bir ‘vergi cenneti listesi’ çıkarılacağı belirtildi.

Brüksel’de yapılan AB Maliye Bakanları Zirvesi sonrasında yapılan açıklamada, vergi kaçakçılığıyla mücadele için ortak bir ‘vergi cenneti listesi’ çıkarılacağı belirtildi. Ortak listeyle, Panama Belgeleri skandalı sonrasında iyice ayyuka çıkan vergi kaçırma pratiklerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Zirve sonrasında açıklama yapan AB Komisyonu’nun mali işlerden sorumlu Komiseri Pierre Moscovici, üye ülkelerin ortak bir ‘vergi cennetleri kara listesi’ oluşturma konusunda uzlaştığını duyurdu. Söz konusu listenin sene sonuna kadar hazırlanmış olacağını söyleyen Moscovici, listeye alınacak ülkeler üzerindeki görüşmelerin ise devam ettiğini belirtti.

AB zirvesinde şirketlere ait vergi bilgilerinin paylaşılması konusunda da uzlaşıldı. Bu sayede daha ‘şeffaf’ bir ortam yaratılarak, şirketlerin vergi kaçırmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Zirvede alınan kararlar uyarınca ayrıca bankaları ve vergi konusundaki danışmanlarını daha iyi takip edecek önerilerin oluşturulması gündemde. Buna göre, AB Komisyonu önümüzdeki aylarda sunacağı önerilerle, bankalar ve danışmanların müşterileri vergi kaçırmak amacıyla fonlarını yurt dışına kaçırmasının engellenmesi planlanıyor.

Panama Belgeleri adıyla bu ayın başında yayınlanan belgelerde, birçok devlet yöneticisi, şirket, banka ve tanınmış kişilerin de karıştığı skandallar ortaya çıkmıştı. Panama’da kurulan Mossack Fonseca adlı hukuki danışmanlık şirketinin 1977-2015 yılları arasında 215 bin kadar şirketin paralarını kaçırarak, vergi cenneti olarak adlandırılan ülkelerde kurulan paravan şirketlere yatırmasını sağladığı anlaşılmıştı.

AB ülkelerindeki birçok bankanın da müşterisi olan şirketlerin vergi kaçırmasına yardımcı olduğu belgelerde ortaya çıkmıştı.