ABD’de birçok eyalette oy kullanma işlemi başladı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 58’inci başkanının belirleneceği 8 Kasım seçimleri için propaganda çalışmaları devam ederken, birçok eyalette yüz binin üzerinde seçmenin oy kullandığı tahmin ediliyor.

Seçimlere henüz 34 gün varken, birçok eyaletteki kanunlar uyarınca mektupla veya bizzat oluşturulan sandıklarda oy kullanılabiliyor. On milyonlarca seçmenin 8 Kasım’dan önce oy kullanmasının beklendiği ABD seçimlerinde şimdiye kadar 130 bini aşkın seçmenin oy kullandığı tahmin ediliyor.

Demokrat aday Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Donald Trump arasında geçmesi kesin olan seçimler için 50 eyalette mektupla oy kullanma imkanı bulunuyor. Ancak bunun için seçmenlerin önceden başvuru yaparak, talepte bulunmaları gerekiyor.

Bu eyaletlerin 20’sinde seçmenlerin mektupla oy kullanabilmeleri için 8 Kasım’da oy kullanamayacağını ispat etmesi gerekiyor.

Iowa ve Ohio eyaletlerinde geçtiğimiz haftadan bu yana seçmenler sandık bürolarına giderek oy kullanabilirken, toplam 37 eyalette ise seçmenlerin bu aydan itibaren sandıklarda oy kullanması mümkün olacak.

2012 yılındaki seçimlerde ise 8 Kasım’dan önce seçmenlerin üçte biri kadarına oy pusulaları önceden gönderilmişti. 1996 yılında normal seçim gününden önce oy kullananların oranı yüzde 10’u aşarken, bu yılki seçimlerde bu oranın çok daha yüksek olması bekleniyor.

EN FAZLA DEMOKRATLAR PUSULA TALEP ETTİ

Ayrıca bazı seçmenlerin listelerde bağlı oldukları partilere veya tercih ettikleri bağımsız adaylara göre kaydedilmeleri sayesinde 8 Kasım’dan önce kullanılan oyların renginin anlaşılması mümkün. Iowa eyaletinde oy pusulası talep eden seçmenler arasında Demokratların Cumhuriyetçilere oranla 2 kat daha fazla olduğu biliniyor. Ancak önceden oy kullanan seçmenlerin büyük çoğunluğunun yaşlılardan oluşması nedeniyle Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın oylarının artması söz konusu.

Uzmanlar, 8 Kasım’a kadar kullanılacak oylar üzerinden seçim tahmini yapmanın farklı nedenlerden dolayı kolay olmayacağı görüşünde.

ABD seçimlerine yönelik yapılan anketlerin büyük kısmında Hillary Clinton’un Donald Trump karşısında kazanacağı görülüyor.