ABD’de mega kuraklık tehlikesi artıyor

Science Advances adlı bilimsel dergide yer alan makalede, atmosfere salınan gazların düşürülmemesi halinde ABD’nin güney ve güneybatı eyaletlerinde ‘mega kuraklık’ tehlikesinin baş göstereceği uyarısı yapıldı.

Başta Kaliforniya olmak üzere Nevada, New Mexico, Utah, Colorado ve Wyoming eyaletlerindeki sıcaklıklar ve kuraklıklara dikkat çekilen makalede, küresel ısınma hedeflerinin tutturulmamasının önemine vurgu yapıldı. Araştırmacılar, karbondioksit (CO2) salınımlarının ciddi oranda azaltılmaması halinde bölgedeki sıcaklıkların artacağı ve kuraklık sorununun giderek büyüyeceğinin altını çizdiler.

Science Advances’daki makalede özellikle Kaliforniya, Nevada, New Mexico, Utah, Colorado ve Wyoming’deki su kıtlığının daha da ileri boyutlarda olacağı tespiti yapıldı.

‘Mega kuraklık’ terimi kuraklıkların aşırı düzeyde olduğu ve 30 yılı aşkın sürmesi halinde kullanılan bir terim. Uzmanlar, dünya tarihinde nadiren de olsa mega kuraklıkların olduğunu ve birçok kültürün yok olmasına neden olduğunu düşünüyor.