ABD’de on milyonları ilgilendiren sağlık yasası bloke edildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) on milyonlarca dar gelirlinin sağlık hizmetlerinden yararlanmasını öngören yasaya bir darbe de yargıdan geldi.

Washington’daki bir federal mahkeme, ‘Obamacare’ olarak bilinen yasada yer alan ve devletin sağlık giderlerinin bir kısmını üstlenmesini öngören uygulamayı iptal etti.

Washington Federal Mahkemesi yargıcı Rosemary Collyer, Cumhuriyetçiler’in itirazı üzerine açılan davadaki şikayeti haklı buldu. Yargıç, Temsilciler Meclisi’nde çoğunlukta olan Cumhuriyetçilerin ‘yasa Kongre’de onaylanmadan ödemeler yapılması’ aleyhindeki itirazının doğru olduğuna hükmetti.

Obamacare olarak bilinen yasa kapsamında devletin sağlık sigortaları primlerinin bir kısmını ve dar gelirlilerin bazı sağlık giderlerinin karşılanması planlanıyordu. Yasayla devletin yıllık 17 milyar doları aşkın bir katkı sunması hedefleniyordu.

Mahkeme kararında ise, devletin yaptığı bu ödemelere ABD Kongresi’nin onayı alınmadan başlanmış olmasının kanuna aykırı olduğuna hükmedildi. Bu ödemeler, ABD yönetiminin yapacağı temyiz başvurusuna kadar bloke edilecek.

Cumhuriyetçiler kararı ‘hukuk devletinin zaferi’ olarak nitelerken, Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Cumhuriyetçilerin tavrı kınandı. Beyaz Saray açıklamasında, sağlık hizmetlerine yönelik yasanın Amerikan halkının desteğini aldığı ve buna rağmen karşı çıkılmasının ‘talihsizce’ olduğu vurgulandı.