ABD’de ‘sadece beyazlardan oluşan jürinin’ idam kararına iptal

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 1987’den bu yana devam bir davada alınan karar, mahkeme jürisinin ‘sadece beyazlardan oluşması’ nedeniyle iptal edildi.

Amerikan Federal Yüksek Mahkemesi, 29 yıl önce 79 yaşındaki bir kişiyi öldürmek suçundan idam cezasına çarptırılan bir siyahiye ilişkin davanın yeniden görülmesi gerektiğine hükmetti. Mahkeme, Timothy Tyrone Foster’in davasının görüldüğü mahkemenin jürisinin tümüyle beyazlardan oluşmasını karara gerekçe olarak gösterdi.

Yüksek Mahkeme kararında, Foster’e idam cezası veren mahkemenin dava belgelerinin incelendiği ve siyahilerin jüri heyetine girmesine karşı yoğun bir çaba sarfedildiğinin anlaşıldığı belirtildi. Kararla, Georgia eyaletinde yıllardır idamını bekleyen 47 yaşındaki Foster’in davasının yeniden görülmesi gerekecek.

Timothy Tyrone Foster’in davasına ilişkin Federal Yüksek Mahkeme’nin kararı 1 karşı oya karşılık 7 üyenin oyuyla alındı. Karardaki tek ret oyu veren yüksek mahkeme üyesinin muhafazakar olarak bilinen siyahi yargıç Clarence Thomas olması da dikkat çekti.