ABD Irak’taki hava saldırılarını doğruladı, Bağdat tepki gösterdi

Pentagon şefi Lloyd Austin, ABD'nin Irak ve Suriye'deki ABD ve koalisyon birliklerine yönelik son saldırılara misilleme olarak Irak'taki İran yanlısı silahlı gruplara yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini açıkladı.

Pentagon şefi Austin Salı günü yaptığı açıklamada "ABD askeri güçleri İran destekli Kata'ib Hizbullah (Hizbullah Tugayları) ve Irak'taki diğer İran bağlantılı gruplar tarafından kullanılan üç tesise gerekli ve orantılı saldırılar düzenledi" dedi.

Austin, "Bu hassas saldırılar, İran destekli milisler tarafından Irak ve Suriye'de ABD ve koalisyon personeline yönelik bir dizi saldırıya doğrudan bir yanıttır" diye ekledi.

"Bölgede çatışmayı tırmandırmak istemediklerini" belirten Pentagon şefi ancak "Halkımızı ve tesislerimizi korumak için daha ileri adımlar atmaya tamamen hazırız" dedi.

ABD Orta Doğu Komutanlığı (Centcom) saldırıların "Hizbullah Tugayları'nın karargâhının yanı sıra roket, füze ve tek yönlü saldırı dronları için depolama ve eğitim alanlarını" hedef aldığını bildirdi.

Yerel ve uluslararası medyaya göre saldırılar Bağdat'ın yaklaşık 60 km güneyindeki Curf al-Sahr bölgesi ve komşu Suriye sınırındaki El-Kaim bölgesinde Hizbullah Tugayları'nı hedef aldı. Iraklı güvenlik kaynakları ve Hizbullah Tugayları’nı bünyesinde barındıran Haşdi Şabi’ye göre El Kaim’deki saldırıda iki kişi öldü.

Çarşamba günü erken saatlerde bir açıklamada bulunan Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım El Aaraci, ABD’nin saldırıların gerginliği yatıştırmaya yardımcı olmadığını belirtti.

Bu saldırıların Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini belirten Aaraci, "Amerikan tarafı Irak'ın ulusal bir kurumunun binalarını hedef almak ve bombalamak yerine Gazze'deki saldırganlığı durdurmak için baskı uygulamalıdır" ifadelerini kullandı.