ABD şirketlerin vergi manevralarına karşı önlemleri yürürlüğe koydu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), vergi kaçırmak amacıyla merkez bürolarını başka ülkelerde kuran şirketlere karşı alınacak önlemleri yürürlüğe koydu.

Nisan ayında duyurulan idari önlemlerle, Amerikan şirketlerinin merkez büroları veya yan kuruluşları aracılığıyla vergi kaçırmasının sınırlandırılması hedefleniyor.

Bir telekonferansta konuşan ABD Maliye Bakanı Jack Lew, Kongre’nin vergi kaçakçılığı konusunda ‘harekete geçmemesi’ nedeniyle idari önlemlerin alındığını söyledi. Lew, önlemler sayesinde şirketlerin başka ülkelere transfer edilmesinin önüne geçileceğinin altını çizdi.

Bu önlemler kapsamında çok uluslu şirketlerin borç yönetimine dair pratikleri takip altına alınacak. Şirketlerin kar paylaşımına dair ‘taktikleri’ de incelemeye alınmış olacak.

ABD ve Avrupa’daki birçok şirket, hem vergi cenneti olarak bilinen küçük ülkelere hem de Lüksemburg ve İrlanda gibi kurumlar vergisi oranının düşük olduğu ülkelere yöneliyor. Son olarak AB Komisyonu, merkezini İrlanda’da göstererek vergi kaçıran Amerikan Apple şirketinden 13 milyar euro talep etmişti.

ABD’deki önlemlerin Nisan ayında duyurulması ardından büyük ilaç şirketlerinden Pfizer’in İrlanda’da kayıtlı Allergan Grubu’nu 160 milyar dolara satın alma girişimleri son bulmuştu. Pfizer’in bu projeyle ABD’de yapacağı ticaretten dolayı ödeyeceği daha yüksek orandaki vergileri İrlanda’da ödemeyi planladığı tahmin ediliyordu.