ABD, Sudan’ı din özgürlüğüne ilişkin kara listeden çıkardı

Washington yönetimi Sudan’ı, diktatör Ömer El Beşir rejiminin düşürülmesi ardından kaydettiği ilerlemelerden dolayı din özgürlüğü alanındaki kara listeden çıkardı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı açıklamada, “Sivillerin yönetimindeki geçiş hükümetinin (eski rejimin altında gerçekleşen) din özgürlüğüne yönelik aleni, sistematik ve ısrarlı ihlallere karşı aldığı belirgin tedbirler” sayesinde kara listeden çıkarıldığını duyurdu.

Sudan, sözkonusu ilerlemelerin zaman içerisinde nasıl bir yol alacağını izlemek üzere mevcut durumda gözetim altındaki ülkeler listesine konuldu.

Bu liste, ABD’nin “terörizmi destekleyen devletler” listesinde ayrışıyor. Bir yıl önce başlayan protesto eylemleri sonucunda oluşan yeni hükümet, yatırımların yeniden başlaması ve ekonomisinin canlanması için, sözkonusu listeden çıkma talebinde bulunuyor.

ABD’nin dini özgürlükleri kapsayan kara listesi bu yıl, Suudi Arabistan, Myanmar, Çin, Kuzey Kore, Eritre, İran, Pakistan, Tacikistan ve Türkmenistan için değişmedi.

Gözetim altındaki ülkelere arasında bulunan Komorlar, Rusya ve Özbekistan’a bu yıl Küba, Nikaragua ve Nijerya da eklendi.