ABD ve Rusya arasında şimdi de hacker krizi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Rusya arasında Suriye gerginliğinin ardından şimdi de siyasi partiler ve seçim sistemine ait bilgilerin korsanca ele geçirildiğine dair suçlamalar gündemde.

ABD, Rusya yönetimini ülkesindeki birçok siyasi organizasyon ile seçim sistemlerine ait verileri ele geçirmekle suçlarken, Rusya’dan iddialara yalanlama geldi.

Amerikan İçişleri Bakanlığı ile istihbarat birimlerinin yaptıkları ortak açıklamada, ‘Rusya’nın yaptığı savunulan hackleme ve siber hırsızlıklarla’ ülkedeki seçim sürecinin etkilenmek istendiği savunuldu. Açıklamada, ‘ABD’nin siber alandaki çıkarlarını koruyacağının’ altı çizilirken, Rusya’ya verilecek cevabın ‘yeri ve zamanının seçileceği’ gibi bir ifadeye yer verildi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya’ya yönelik kararını ‘gizli’ bir biçimde alacağı vurgulanan açıklamada, “Aldığımız veya alacağımız kararlardan halkın bilgilendirilmesi her halükarda söz konusu değildir” denildi.

Rusya’ya yönelik suçlamalara Kremlin’den yalanlama gelirken, benzer suçlamalar daha önce de yapılmıştı. Demokrat Parti tarafından daha önce yapılan bir açıklamada, partiye yönelik hacker faaliyetlerinin Rusya kaynaklı olduğu ve Rusya’nın Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın seçimleri kazanması için çabaladığı suçlaması getirilmişti.

ABD yönetiminin dün getirdiği suçlamalar arasında ise, DCLeaks.com, Wikileaks ve Guccier 2.0 gibi sitelerde yayınlanan email yazışmalarının Rusya hükümeti tarafından çaldırılması bulunuyor.

Amerikan seçim sistemlerini hackleme girişimlerine ilişkin Rusya’ya yönelik kesin bir suçlamada bulunulmasa da, bu girişimlerin büyük oranda Rus serverlerinden geldiği suçlaması yapılıyor.