Abdullahiyan: Amerikalılara ciddi bir uyarı gönderdik

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir-Abdullahiyan, ABD'yi Yemen'e karşı İngiltere ile ortak saldırı düzenleme kararının stratejik bir hata olduğu konusunda uyardıklarını bildirdi.

Bakan Abdullahiyan, New York'a yaptığı ziyaretin ilk gününde ikili görüşmelerin sona ermesinin ardından yerel bu açıklamayı yaptı.

Mehr haber ajansına göre IRNA New York muhabirinin bir sorusu üzerine Emir Abdullahiyan, "Amerikalılara ciddi bir mesaj ve uyarı gönderdik" dedi.

Dışişleri Bakanı, "Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ın birlikte hareket ederek Yemen'deki bölgelere saldırması bölgede barış ve güvenliğe yönelik bir tehdittir ve savaşın kapsamının genişlemesine neden olmaktadır” diye ekledi.

Bu açıklama ABD ve İngiltere’nin Yemen’de Husileri hedef alan saldırısından sonra geldi. İki ülkenin ortak yazılı açıklamasında "Bugünkü saldırılarda özellikle Husilere ait bir yeraltı depolama alanı ile Husilere ait füze ve hava gözetleme mevzileri hedef alındı" denildi. Açıklamada saldırıların "Husilerin dünya ticaretini ve masum denizcilerin hayatlarını tehlikeye atmak için kullandıkları cephaneliği bozmak ve etkisiz hale getirmek" amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail ile çatışmasında Filistinli Hamas'ı destekleyen İran'a yakın bir hareket olan Husiler, pazartesi günü Yemen açıklarında bir ABD askeri gemisine düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

Husiler, kasım ayının ortalarından bu yana, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını iddia ederek İsrail'le bağlantılı olduğuna inandıkları gemilere karşı çok sayıda füze ve insansız hava aracı ile saldırıda bulundu.