AfD Alman seçmeni kapmak için daha fazla İslam karşıtlığı diyecek

Mülteci karşıtlığı üzerinden son aylarda ciddi seçim başarıları elde eden Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı partinin 30 Nisan’da yapılacak kongresi için hazırlanan program önerileri ciddi tartışmalar yaratmaya gebe.

Mülteci karşıtlığı üzerinden son aylarda ciddi seçim başarıları elde eden Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı partinin 30 Nisan’da yapılacak kongresi için hazırlanan program önerileri ciddi tartışmalar yaratmaya gebe. AfD’nin programı için hazırlanan öneriler arasında radikal İslam’a karşı önlemlerin yanı sıra sünnet, kurban kesimi, minare ve ezan konularında birçok yasak bulunuyor.

30 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Stuttgart’ta toplanacak olan AfD kongresinde, popülist partiyi önümüzdeki yıl yapılacak seçimlere hazırlayacak programı belirlenecek. Partinin programı için hazırlanan ön taslakta özellikle İslam ve Yahudilik ile yabancı karşıtı söylemler dikkat çekiyor.

Son bir yılda mülteciler ve İslam karşıtlığı üzerinden oylarını yüzde 4 seviyesinden yüzde 13’e kadar çıkardığı görülen AfD’nin parti programında minare ve ezanın yasaklanması yer alıyor. ‘Ortodoks İslam’ın’ tümüyle reddedildiği programda, ‘kanunları tanımayan’ ve ‘kendisini geçerli tek din olarak kabul eden İslami anlayışın Alman kültürüyle bir arada olamayacağı’ gibi ibareler bulunuyor.

‘İslam’ın Almanya’ya ait olmadığı’ görüşüne yer verilen programda, kamuya açık alanlarda ve kamusal kurumlarda burka ve niqabın yasaklanması da isteniyor. Okullarda öğretmen veya öğrencilerin baş örtüsü takmasının yasaklanacağının vaat edildiği program taslağında ayrıca Müslüman öğrencilerin okul gezileri veya spor derslerinden muaf tutulmasına dair istisnaların kaldırılacağı belirtiliyor.

AfD’nin program taslağında anayasaya aykırı faaliyetlerde bulunan derneklerin cami inşası veya yönetmesinin yasaklanacağı kesin bir dille yer alırken, Türkiye ve Arap ülkeleri başta olmak üzere dışarıdan gelecek mali yardımlara da izin verilmeyecek.

Parti yönetiminin hazırladığı taslağa ek olarak bazı yerel örgütlerden gelen öneriler de tartışma yaratacak. Niederbayern AfD örgütünün önerileri arasında Müslüman ve Yahudilerde var olan sünnetin yasaklanması bulunuyor.

Öneriler arasında yine hayvan kesimlerinde elektro-şok aletleriyle kısa süreliğine bayıltıldıktan sonra kesim yapılabilmesi de bulunuyor.

AfD’nin programında özellikle aşırı İslam’a vurgu yapılması dikkat çekse de, genel olarak İslam karşıtlığı üzerinden seçmeni daha fazla kendisine çekmeyi planladığı biliniyor.