Afganistan’a 15 milyar dolar yardım yapılacak

Talibanlarla savaşın son aylarda giderek kızıştığı Afganistan’a yönelik yardımları görüşen Uluslararası Yardım Yapan Ülkeler Konferansı, önümüzdeki 4 yıl için 15 milyar doları aşkın bir miktarda uzlaştı.

AB’nin yardımlar karşılığında mülteci geri kabul anlaşmasını da garantiye aldığı bildiriliyor.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan konferansta, Taliban saldırıları nedeniyle zor dönemler geçiren Afganistan’a mali yardım yapılması kararlaştırıldı. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve diğer gelişmiş ülkelerin katıldığı konferansta, 2020 yılına kadar Afganistan’a 15,2 milyar dolar (13,6 milyar euro) yardım yapılmasında uzlaşıldı.

Afganistan’a 4 yıllık bir süreçte yapılacak 13,6 milyar euroluk yardımlar kapsamında AB ülkelerinin 2020 sonuna kadar yıllık 1,2 milyar euro aktarması planlanıyor.

Konferansta konuşan AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk, mali yardımlar karşılığında Afgan hükümetinin Avrupa’dan gönderilen mültecilerin geri kabulünün de gündemde olduğunu söyledi. Mart ayında yayınlanan bir belgede, AB’nin iltica talepleri reddedilen 80 bin kadar mülteciyi geri göndermek istediği ortaya çıkmıştı.

Mali yardımlar karşılığında mültecilerin geri kabulünün yanı sıra yolsuzlukla mücadele ve ‘insan haklarına önem verilmesi’ gibi talepler öne sürüldüğü bildiriliyor.