Afganistan’da 4 ayda 260 bin kişi yerlerinden edildi

Afganistan’da son aylarda Talibanlarla ordu birlikleri arasında artan çatışmalar nedeniyle yüz binlerce kişi yerlerinden edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre bu yılın ilk dört ayında 37 bini aşkın aile ülkesi içinde mülteci konumuna düştü.

BM raporlarına göre, Afganistan’daki çatışmalar nedeniyle kırsal kesimden diğer bölgelere kaçmak zorunda kalanların sayısı 385 bin kadardı. Bu kişilerin yüzde 61’ini çocuklar oluştururken, 2014 yılına oranla yüzde 96’lık bir artış söz konusuydu.

Ancak çatışmaların bu yıl içinde şiddetlenmesiyle birlikte ülke içinde mülteci konumuna düşenlerin sayısı da arttı. Bu yılın ilk dört ayında 37 bin 294 aile kırsal alandan diğer bölgelere göç etti.

Göç edenlerin sayısının 260 bin civarında olduğu da tahmin edilirken, ülke içinde yerlerinden edilenlerin toplam sayısının 1,2 milyona ulaşatığı belirtiliyor. Bu kişilerin BM’den halen çok düşük düzeyde insani yardım gördüğü de raporlarda yer alıyor.

2001 yılında NATO ve BM müdahalesiyle büyük oranda yenilgiye uğratılan Talibanlar son yıllarda onlarca küçük alanda denetimi ellerine geçirmiş durumdalar. Talibanlar geçtiğimiz ay ‘bahar operasyonu’ dedikleri saldırıları başlatmışlardı.