Afganistan’da çatışmalar şiddetleniyor

Afganistan’da ordu ve polis birlikleriyle Taliban çeteleri arasında birçok bölgede devam eden çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısı yüzlerle ifade ediliyor.

Ülkenin kuzeyindeki Kunduz kentinin kontrolünün ordu birliklerinde olmasına rağmen çatışmalar nedeniyle on binlerce kişinin kenti terk ettiği öğrenildi.

Afgan ordusunun kontolü büyük ölçüde kaybetmek üzere olduğu Pakistan sınırındaki Helmand vilayetinde ise onlarca askerin yaşamını yitirdiği bildiriliyor. Vilayet başkenti Laşkar Gah’ın güneyindeki Nawah ilçesindeki Taliban saldırılarında 50 kadar ordu mensubu yaşamını yitirirken, bir o kadarının ise ‘kaybolduğu’ duyuruldu.

Laşkar Gah kentini ele geçirmek üzere Taliban çetelerince başlatılan saldırıya ilişkin Parlamento üyesi Şir Muhammed Akhunzade’nin verdiği bilgilere göre, halen risk devam ediyor. Akhunzade, Laşkar Gah yakınlarındaki Nad Ali ilçesinde ise 70 kadar polis ve asker Talibanlara teslim oldu.

Helmand’ın kuzeyindeki Uruzgan vilayetine bağlı Tarin Khot’ta ise 150 kadar güvenlik görevlisinin Talibanlarca esir alındığı savunuldu. Konuya ilişkin bilgi veren Vilayet Meclisi üyesi Muhammed Zahir Nadiri, teslim oldukları sanılan askerlerle birlikte ABD’den verilen 20 kadar Humvee zırhlı araç da Talibanların eline geçti.

Kimi kaynaklar ise Uruzgan’da Talibanların eline geçen Humvee sayısının 70 civarında olduğunu savunuyor.