Afrikalı gençler: Yolsuzluk geleceği tehdit ediyor ve göçe zorluyor

Afrika’nın 16 ülkesinde 5 bin 600 gençle yapılan bir ankete göre, gençler yolsuzluğun geleceklerini tehdit ettiğine ve yüzde 60'ının göç etmesine neden olabileceğine inanıyor.

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde merkezi bulunan Ichikowitz Aile Vakfı, yaşları 18 ila 24 arasında değişen 5 bin 604 gençle yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı. 

Vakıf, yolsuzluğun “gençlerin endişelerinin merkezinde yer aldığını” ve kişisel gelişimlerinin ve daha iyi bir yaşam sürmelerinin önündeki en büyük engel olarak görüldüğünü belirtiyor.

GENÇLERİN YÜZDE 5’I GÖÇ ETMEYİ PLANLIYOR

Vakıf, katılan kişi sayısı ve hedeflenen coğrafi alan bakımından benzeri görülmemiş bir anket olduğunu belirtirken, bu çalışmanın sonuçlarına göre, gençlerin çoğu “hükümetlerinin bu belayı engellemek için yeterince çaba gösterdiğine inanmıyor”.

PSB Insights grubu tarafından Ocak ve Şubat aylarında Güney Afrika'dan Etiyopya'ya kadar çeşitli ülkelerde gerçekleştirilen yüz yüze görüşmelerin ardından yayınlanan araştırmaya göre, “Sonuç olarak, yaklaşık %60'ı önümüzdeki beş yıl içinde göç etmeyi planlıyor”.

Kuzey Amerika göç etmek için en popüler ülkelerden biri olurken, onu İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya gibi Batı Avrupa ülkeleri izliyor.

YOLSUZLUK YAPAN SİYASETÇİLERE YAPTIRIM UYGULANMALI

“2024'te Afrikalı gençler üzerine çalışma” başlıklı araştırmaya göre, gençler, yolsuzluk yapan siyasetçilere karşı, siyasi görevde bulunma yasağı da dahil olmak üzere daha sert yaptırımlar ve farklı bir yönetim şekli istiyor.

Ankete katılanların neredeyse üçte ikisi demokrasiye inanmakla birlikte, yaklaşık %60'ı “Afrika'dan esinlenen” bir yönetim biçiminden yana olduklarını söylüyor.

Neredeyse her üç kişiden biri, askeri veya tek parti yönetimine dayalı demokratik olmayan sistemlerin belirli durumlarda tercih edilebileceğini düşünüyor.

Afrika Kalkınma Bankası'na göre Afrika'da yaşları 15 ila 35 arasında değişen yaklaşık 420 milyon genç yaşıyor ve bunların üçte biri işsiz. 2050 yılına kadar bu sayının 830 milyondan fazla olması bekleniyor.