Alevler Los Angeles’ı tehdit ediyor, OHAL ilan edildi

Los Angeles çevresindeki orman yangınları, çarşamba günü itibarıyla 24 saat içinde yaklaşık 20.000 hektarlık alanı kül etti ve düzinelerce evi yok etti.

ABD'nin ikinci büyük şehri yakınlarında kontrol altına alınamayan üç büyük yangından biri olan bu felaket, bölgedeki yerleşim yerlerini tehdit etmeye devam ediyor.

Şehrin kuzeyinde yer alan Wrightwood ve Mt Baldy'deki sakinlere tahliye emri verildi. Los Angeles County İtfaiye Müdürü Anthony Marrone, bir kayak merkezini de etkisi altına alan yangının, şimdiye kadar en az 33 evi ve birkaç kulübeyi tamamen yok ettiğini açıkladı.

Yangın, pazar günü başladığında 1.600 hektarlık bir alanı kaplamışken, çarşamba gününe kadar bu rakam on kat artarak 19.400 hektara ulaştı. Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, Los Angeles ve çevre ilçelerde olağanüstü hal ilan etti.

Yoğun duman ve kapalı yollar, yangın söndürme ve kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor. Bölgedeki sıcak hava dalgası ise yangınların hızla yayılmasına neden oluyor.

Los Angeles'ın güneydoğusundaki “Airport Fire” olarak adlandırılan yangın, şimdiye kadar 22.000 hektardan fazla alanı kül etti. 

Yerel itfaiye yetkililerine göre, pazartesi günü başlayan yangında yedi kişi yaralandı. 

Ayrıca, şehrin kuzeydoğusundaki “Line Fire” ise 35.000 hektarlık alanı etkiledi ve bölgedeki dağ köylerindeki sakinler tahliye edildi.

Bu yangınlar, bölgedeki on binlerce ev ve iş yerini tehdit ederken, aşırı sıcaklıklar da durumu daha da kötüleştiriyor. Son günlerde yer yer 43 dereceye kadar çıkan sıcaklıkların çarşamba günü düşmeye başlaması, yangınla mücadele eden ekipler için biraz olsun rahatlama sağladı.

Küresel ısınma, Kuzey Amerika'nın batısında yangınlar, sıcak hava dalgaları ve kuraklık gibi aşırı hava olaylarını daha sık hale getiriyor ve bölgedeki yangın riskini artırıyor.