‘Alman istihbarat başkanı görevden alınıyor’ iddiası

Alman medyasında yer alan haberlerde, Federal Haber Alma Servisi (BND) Başkanı Gerhard Schindler’in görevinden ayrılacağı iddia edildi.

Alman medyasında yer alan haberlerde, Federal Haber Alma Servisi (BND) Başkanı Gerhard Schindler’in görevinden ayrılacağı iddia edildi. İddiaya göre, Başbakanlık tarafından istifaya zorlanan Schindler’in yerine Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin yakın üst düzey memurlardan olan Bruno Kahl getirilecek.

Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR ve Spiegel’de yer alan haberlerde, 2012 yılından bu yana görevde olan BND Başkanı bugün Başbakanlık Dairesi’ne çağrılarak görevinden alındığı tebliğ edilecek.

BND kaynaklarına dayandırılan haberlerde, Schindler’in devlet içinde son 60 yıldaki en başarılı dış istihbarat şefi olarak görüldüğü, ancak özellikle siber güvenlik konusundaki dev projelerin kendisine bırakılmadığı kaydedildi.

Gerhard Schindler, son yıllarda özellikle Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) etrafındaki dinleme ve takip skandalları nedeniyle gündemdeydi. Geçtiğimiz yıl BND’nin Bad Aibling’deki üssünde NSA’nın Avrupa kurum ve siyasetçilerine dair arama kelimelerini kullandığı ortaya çıkmıştı.

NSA faaliyetlerine dair Federal Meclis’te oluşturulan komisyonun araştırmaları sırasında da bazı istihbarat çalışanlarının keyfi bir biçimde faaliyet gösterdiği veya NSA lehine çalıştığı anlaşılmıştı.