Alman istihbaratı ‘açıklarını’ kapatmaya çalışıyor

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile birlikte bazı skandallarda adı geçen Alman istihbaratında yeni denetim tedbirleri alınıyor.

Alman dış istihbarat örgütü BND’nin karıştığı bazı skandallar ve kurumun reforme edilmesi tartışmalarının yaşandığı bir dönemde kurum başkanı Gerhard Schindler geçtiğimiz ay görevden alınmıştı.

Süddeutsche Zeitung’da yer alan bir haberde, Schindler’in ardından kurum üzerindeki denetim mekanizmasının güçlendirilmesi için çalışma başlatıldı. BND’deki açıkların ve hataların tespiti için Roland Berger adlı danışmanlık şirketine görev verildi.

Şirketin BND’de yaptığı çalışmalarda farklı birimler arasındaki işbirliği ile üst birimlere bilgi akış yöntemlerinin denetlendiği belirtiliyor.  

Bu çalışmayla özellikle Teknik İstihbarat Birimi (TA) bünyesindeki ‘denetimsiz’ çalışma tarzının sonlandırılması ve BND’nin dış birimleri üzerindeki kontrollerin arttırılması planlanıyor.

BND’nin Bad Aibling’deki üssünde Amerikan istihbarat servisi NSA’yla yapılan işbirliği ortaya çıkmış ve yoğun tartışmalar yaşanmıştı. Ancak bu işbirliğinin uzun yıllar BND üst yönetiminden ve hükümetten gizli tutulduğu iddia edilmişti.