Alman mahkemesi Kunduz Katliamı’na tazminatı reddetti

Almanya Federal Adalet Mahkemesi (BGH), 2009 yılında Afganistan’ın Kunduz kentinde yüzü aşkın sivilin yaşamını yitirdiği bombardıman için tazminat talebini reddetti.

4 Eylül 2009’da Afganistan’ın Kunduz kenti yakınlarında Taliban üyelerinin bulunduğu bir alana yönelik ülkede görev yapan Alman savaş uçaklarınca bombardıman yapılmış ve kimi kaynaklara göre yüz civarında sivil yaşamını yitirmişti.

Bombardımanda hayatını kaybedenlerin yakınlarının o dönemde Alman hava üssünü yöneten Albay Georg Klein ile Alman Devleti’ne yönelik tazminat davası bugün karara bağladı. BGH’de görülen davada, Alman komutasının o gün verilen istihbarata göre hareket ettiği ve ‘elde olan istihbarat verileri ışığında hedefte sivillerin olduğunu tespit edememesi’ tazminat talebinin reddine gerekçe gösterildi. Mahkeme, bu gerekçeyle yapılan saldırının ‘uluslararası hukuka göre uygun olduğunu’ savundu.

Kararda ayrıca savaş içindeki bir askere yönelik normal bir devlet görevlisi için gerekli olan kanunlar kapsamında hüküm verilemeyeceği kaydedildi.

Federal Adalet Mahkemesi’nde tazminat davası açan iki kişiden birinin saldırıda 2 çocuğunu, bir kadının ise eşini kaybettiği bildiriliyor. Davacılar, mahkemenin kararı ardından davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götüreceklerini duyurdular.

4 Eylül 2009’daki Kunduz saldırısı sonrasında dönemin Savunma Bakanı Franz Josef Jung, Ekim 2009’da getirildiği Çalışma Bakanlığı görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı. Saldırıda ölen sivillerin sayısı farklı kaynaklara göre onlarca ve hatta yüzün üzerinde ifade ediliyordu.