Almanlar ABD’den çok Rusya’yla ilişkilerin geliştirilmesinden yana

Körber Enstitüsü tarafınan Rusya ve Almanya’da yapılan geniş kapsamlı ankete göre, Almanların büyük kısmı ABD’den ziyade Rusya ile ilişkiler gelitirilmesinden yana.

Almanlar içerisinde Fransa yüzde 89 ile en önemli partner olarak görülürken, yüzde 81’lik kısmı Rusya ile ‘daha sıkı ilişkilerden’ yana olduğunu beyan ediyor.

ABD ilişkilerin daha sıkı olmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 59’da kalıyor.

Aynı ankete katılan Rusların da yüzde 62’si Almanya ile siyasi ve ekonomik ilişkilerin önemine vurgu yaparken, yüzde 61 ile Çin ikinci sırada geliyor. Anket, diğer bazı araştırmalarda ortaya çıkan ve Almanya’nın Rusya’daki imajının kötüleştiğine dair tespiti de boşa çıkarıyor.

Almanların yüzde 49’luk bir kesimi, Rusya’nın özellikle Suriye’deki iç savaşın bitirilmesine dair çabaların parçası olması gerektiğini düşünürken, Rusların gözünde Almanya’nın önemi daha çok ekonomi ve güvenlik konularında ortaya çıkıyor. Yüzde 35’lik bir kesim Almanya ile özellikle ‘terörle mücadelede’ ortaklaşılması gerektiğini düşünürken, yüzde 29’luk bir kesim ise ekonomik ilişkilerin arttırılmasının önemine dikkat çekiyor.

Benzer şekilde, Rusların yüzde 79’u, Almanların ise yüzde 69’luk bir kısmı son iki yılda karşılıklı olarak getirilen yaptırımların kaldırılmasından yana olduğunu beyan ediyor. Ancak Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yönelik politikasının ‘orantılı’ olduğunu düşünen Almanların oranı yüzde 50’yi geçiyor.

Ancak her iki ülkenin vatandaşlarının yarısı Rusya’nın Avrupa’ya ait olmadığını düşünüyor. Bu oran Almanya’da yüzde 50, Rusya’da ise yüzde 51 olarak tespit edilmişti.