Almanya İslamcı bir derneği yasakladı

Almanya'da Berlin yakınlarındaki Brandenburg bölgesi İçişleri Bakanlığı, Müslüman Kardeşler ve Hamas ile bağlantılı olduğu iddiasıyla perşembe günü “Fürstenwalde al-Salam (IZF) İslam Merkezi”ni yasakladı.

Brandenburg'un Hıristiyan Demokrat (CDU) İçişleri Bakanı Michael Stübgen yaptığı açıklamada, IZF'nin faaliyetlerinin “uluslararası anlayış ve anayasal düzen fikrine ters düştüğü” için alınan tedbirin haklı olduğunu belirtti.

Stübgen, “Taş Devri’ne yakışan İslamcı kültürün közlerinin tomurcuk halindeyken söndürülmesi” gerektiğini savundu. 

Basın açıklamasına göre merkezin Fürstenwalde/Spree'deki binası ile Brandenburg ve Berlin'deki dairelerinde aramalar yapıldı. 

Bu yasaklama, Almanya'da radikal İslam'a karşı mücadele adı altında sıkı tedbirlerin alındığı ve  aşırı sağın daha da güçlenebileceği Brandenburg bölgesi parlamentosunun yenilenmesi için yapılacak seçimlere on gün kala alındı.

Berlin'in doğusundaki Fürstenwalde'de 2018 yılında kurulan IZF, bir cami işletiyor ve bölgedeki Müslümanlar için çok çeşitli faaliyetler sunuyor.

Temmuz 2023'te IZF, Brandenburg Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi tarafından aşırılık yanlısı bir dernek olarak sınıflandırıldı.

Bu tedbirin gerekçesi olarak derneğin Yahudi karşıtı söylemler yayması ve İsrail'in var olma hakkını reddetmesi gösterildi.

Ülke Ağustos ayının sonunda Solingen'de (batı) DAİŞ çetelerinin üstlendiği ölümcül bıçaklı saldırı ile sarsıldı. Bu saldırı, Almanya'nın doğusundaki iki bölgede yapılan bölgesel seçimlerden bir hafta önce gerçekleşti. Bu seçimler, göç ve güvensizlik temaları üzerinden ajitasyon yapan aşırı sağın zaferiyle sonuçlandı.