Almanya: GDL'den 6 günlük grev duyurusu

Tren makinistleri sendikası GDL, Deutsche Bahn ile toplu pazarlık anlaşmazlığı nedeniyle üyelerine bir kez daha grev çağrısında bulundu.

Tren makinistleri sendikası GDL, demiryolunun iyileştirilmiş teklifini reddetti ve yeni bir grev çağrısında bulundu. 24 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 02.00’de başlaması ve 29 Ocak Pazartesi günü saat 18.00'e kadar sürmesi sürmesi planlanan grev,  devam eden toplu pazarlık anlaşmazlığının dördüncü grevi olacak. DB Kargo lojistik bölümünün tren makinistleri ise Salı günü saat 18.00'den itibaren yük taşımacılığında greve çağrıldı.

Cuma günü Deutsche Bahn, GDL'nin yeniden greve gitmesini engellemeye çalıştı ve sendikaya yeni bir teklif sundu. Buna, 1 Ocak 2026'dan itibaren tren makinistleri ve tren görevlileri için bir saat daha az çalışma süresi seçeneği de dahildi. Demiryolu ayrıca sendika üyelerine Ağustos'tan itibaren yüzde 4,8, Nisan 2025'ten itibaren de yüzde 5 daha fazla maaş teklif etti. Ancak GDL bu teklifi yeterli bulmadı.

Sendika, Pazartesi günü internet sitesinde şöyle açıkladı: "Üçüncü ve güya iyileştirilmiş teklifle Deutsche Bahn AG, daha önceki reddetme ve yüzleşme yolunda kararlı olduğunu bir kez daha gösterdi; anlaşmaya varma arzusuna dair hiçbir iz yok."

Demiryolu, kendilerinin uzlaşmaya güvendiğini ancak GDL’nin çatışmayı abarttığını belirterek, yeni teklife rağmen sendikanın müzakere masasına dönmemesini “sorumsuzluk” olarak niteledi.

Deutsche Bahn, aynı zamanda, greve karşı yasal işlem yapmaktan vazgeçeceğini duyurdu. Şirket, hukuki incelemenin ardından şu anda ihtiyati tedbir alınmasına yönelik bir planın bulunmadığını belirtti. Bir önceki grev sırasında demiryolu, Frankfurt İş Mahkemesi'ne başvurmuş ancak iki durumda başarısız olmuştu.

Diğer taraftan GDL, 24 Ocak 2024 Çarşamba ile 29 Ocak 2024 Pazartesi arasındaki dönem için grev tedbirlerini duyurdu. Bu durumun, bu dönemde Deutsche Bahn'ın uzun mesafe, bölgesel ve S-Bahn trafiğinde büyük kesintilere neden olacağı belirtildi.