Almanya’da 7 havalimanı çalışanları greve gitti

Almanya’nın 7 kentinde havalimanı çalışanları iş bırakma eylemine gitti. Zam talebiyle gerçekleşen grev nedeniyle 2340 uçuş iptal edildi.

Almanya’nın hava yolu taşımacılığı bu sabahtan itibaren büyük bir grevle karşı karşıyla kaldı. Birleşik Hizmet Sektörü Sendikası'na (Ver.di)’nin çağrısıyla Bremen, Dortmund, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Münih ve Stuttgart kentlerinde bulunan havalimanlarının çalışanları 24 saat sürecek olan iş bırakma kararı aldı.

Havalimanlarında çalışan binlerce yer hizmetleri personeli ve güvenlik görevlisinin iş bırakma eylemi 300 bine yakın yolcu etkiledi. 2340 uçuşun iptal edilmesine neden olan grev kararı Ver.di’nin maaşlara zam yapılması konusunda yetkililerle yaptığı görüşmelerin sonuç vermemesi sonrası alındı.

Grevin başlaması ardından Alman basınına konuşan Ver.di Başkanı Christine Behle, yüksek enflasyon karşısında yüzde 10,5 veya en az 500 Euro ücret artışı talebiyle greve giden havalimanı çalışanların taleplerinde haklı olduğunu bildirdi.

Ücretlerin artırılmaması nedeniyle havalimanı çalışanlarının sektör değiştirme kararı alacağını belirten Behle “Çok ağır çalışma şartlarına sahibiz, bunun derhal düzelmesini talep ediyoruz” dedi.

Ver.di yetkilileri deprem felaketinin ardından Türkiye ve Suriye'ye yardım taşıyan uçuşlar ile Güvenlik Konferansı için devlet başkanları ile başbakanlarını Münih’e götüren uçuşların grevden etkilenmeyeceğini bildirdiler.

Uluslararası güvenlik konularının ele alındığı Münih’teki konferansa Alman Başbakanı Olof Scholz’un yanı sıra ABD Devlet Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in de katılması bekleniyor.