Almanya’da artan mülteci sayısıyla birlikte eğitimdeki açıklar büyüyor

Almanya'da mültecilerin eğitimi ve iş dünyasına entegrasyonu için yıllık 2,2 milyar ile 3 milyar euroluk ek bütçeye ihtiyaç olduğu bildirildi.

Göttingen Sosyolojik Araştırma Enstitüsü Başkanı Martin Baethge tarafından Berlin’de sunumu yapılan ‘Almanya’da Eğitim-2016’ başlıklı raporda, son yıllarda artan mülteci sayısıyla birlikte ciddi boyutlardaki öğretmen ve eğitmen açığına dikkat çekildi.

Mültecilerin eğitimi ve iş dünyasına entegrasyonu için yıllık 2,2 milyar ile 3 milyar euroluk ek bütçeye ihtiyaç olduğu belirtilen raporda, bu ek giderlerin kaç yıl daha gerekli olacağının bilinmediğine işaret edildi.

Almanya’daki eğitim kurumlarındaki toplam pedagog açığının 37 bin olarak belirlendiği rapora göre, kreş ve anaokulu düzeyindeki ilkokul öncesi dönemdeki çocuklar için 9 bin 400 uzmana ihtiyaç olduğu kaydedildi. İlkokul öncesi dönem için federal ve eyalet bütçelerinden ek yıllık 421 milyon euro harcanması gerekecek.

İlkokullarda 5 bin 600 öğretmen açığı olduğu belirlenen rapora göre, toplamda 450 milyon euro ek bütçe gerekiyor. Ortaokul ve üstü seviyesindeki öğretmen açığı 8 bin 420 olurken, yıllık ek 666 milyon euro harcama gerekeceğine dikkat çekildi.

Mesleki eğitimler, bu eğitimlere hazırlık ve dual eğitimler için 14 bin 300 yeni öğretmene ihtiyaç duyulduğu belirtilen raporda, toplam finansman açığının 1 milyar 430 milyon euro olduğu tespiti yapıldı.

Eğitim alanındaki öğretmen açığının yanı sıra teknik yatırımların acilen karşılanması gerektiğine vurgu yapan enstitü Başkanı Martin Baethge, zaman kaybedilmesi halinde oluşacak giderlerin kat kat daha fazla olacağı uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz yıl 476 bin, bu yılın ilk 5 ayında ise 310 bin iltica başvurusunun yapıldığı Almanya’daki öğretmen ve eğtimen açığı daha önceki yıllarda da gündemdeydi. Mülteci sayısının artmasıyla birlikte giderek daha da hissedilen bu açığa ilişkin geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir raporda da dikkat çekilmişti.

Berlin Eğitim ve Sosyal Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (FIBS) tarafından hazırlanan bir raporda, önümüzdeki yıllardaki ek giderlerin 25 ila 50 milyar euro arasında olacağı belirtilmişti. Raporda, eğitim giderlerinin karşılanabilmesi için özel yeni fonlar oluşturulması gerektiğine işaret edilmişti.