Almanya’da çocuk istismarına karşı açılan fon boş bırakılmış

Almanya’da 3 yıl önce çocuk yaşta cinsel istismara uğramış bireyler için Aile Bakanlığı bünyesinde oluşturulan fonun yıllardır yeterli düzeyde desteklenmediği ortaya çıktı.

Federal hükümet tarafından 2011 yılında özel temsilci olarak görevlendirilen Johannes-Wilhelm Rörig,  cinsel istismar mağduru on binlerce kişi için oluşturulan fonun sadece yüzde 60 oranında finanse edilmediğini duyurdu. Fonun 2013 yılında resmen açıldığını söyleyen Rörig, bugüne kadar 50 milyon eurosu Federal hükümet tarafından, 8 milyonu ise eyaletlerden olmak üzere sadece 58 milyon euronun aktarıldığını belirtti.

Eyaletlerle birlikte toplamda 100 milyon euro olarak öngörülen fona sadece Bavyera ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinin katkı yaptığını dile getiren Rörig, diğer 14 eyaletin ise sorumluluktan kaçtığını hatırlattı.

BAŞVURULAR ARTARSA FONLAR YETERSİZ KALACAK

2011 yılında göreve getirilen özel temsilci Johannes-Wilhelm Rörig, bugüne kadar cinsel istismar mağduru 56 bin kişinin bilgi amaçlı kendilerine telefonla, 6 bin kişinin ise mektupla başvurduğu bilgisini paylaştı. Rörig, Nisan ayı sonuna kadar 5 bini aşkın kişinin ise terapi ve diğer yardımlar için başvurduğunu, ancak mevcut imkanlarla tüm bu taleplerin karşılanmasının zorlaşacağına dikkat çekti.

Çocukluğunda cinsel istismara uğramış her bir birey için ortalama 10 bin euroluk terapi ve tedavi masrafı öngörülürken, mevcut fonlarla yeni başvurulara cevap verilmesi neredeyse imkansız hale gelecek.

MAĞDURLAR 1 YIL BEKLETİLİYOR

Cinsel istismar mağduru çocuk ve gençler için oluşturulan fon ve özel temsilcilik 2010 yılında Katolik Kilisesi içinde ortaya çıkan skandallar sonrasında gündeme gelmişti. 2011 yılında en az 100 milyon euroyla donatılması vaat edilen fondan yararlanmak isteyen bireylerin başvurularına ortalama 1 yıl süreyle cevap veriliyor.

Hükümet özel temsilcisi Rörig ise, bunun daha çok yetkili kurumların başvuruları işleme koyacak yeterli personeli işe almamasından kaynaklandığı görüşünde.

Federal Aile Bakanlığı ise, bugüne kadar fona aktarılan 58 milyon euronun var olan terapi ve yardım taleplerini karşılamaya yeteceği görüşünde.

Almanya genelinde çoğunluğu aile içinde olmak üzere cinsel istismar mağduru bireylerin sayısı yaklaşık 1 milyon olarak tahmin ediliyor.