‘Almanya’da gelir adaletsizliği hiç olmadığı kadar fazla’

Ekonomik ve Sosyal Bilimler Enstitüsü (WSI) tarafından 2013 yılı verileri baz alınarak yapılan araştırmaya göre, Almanya’daki gelir adaletsizliği hiç olmadığı kadar fazla.

‘Yoksulların yoksul kalmaya, zenginlerin ise daha da zengin olmaya’ devam ettiği vurgulanan raporda, bu durumun son 20 yılda giderek yerleşen bir fenomen olduğuna dikkat çekildi. Raporda, gelir düzeyi veya mal varlığı yüksek düzeyde olan bireylerin kaygılarının olmadığı, ancak yoksul bireylerin ise uzun yıllar yoksulluktan çıkış için çabalamak zorunda olduğunun altı çizildi.

Orta sınıfın gelir düzeyinde düşüş riskinin her zamankinden çok fazla olduğuna değinilen WSI raporunda, zenginlerde ise böylesi bir endişenin söz konusu olmadığı dile getirildi. WIS raporuna göre, yoksul bireylerin yarısı en az 5 yıl boyunca yoksullukla boğuşmak zorunda kalıyor.

WSI uzmanlarından Dorothee Spannagel, Almanya’da son yıllarda düşen işsizlik oranlarına rağmen yoksulluk oranının arttığını söyledi. Bunda özellikle asgari sosyal yardım alan mültecilerin sayısındaki artışın etkili olduğunu kaydeden Spannagel, buna karşın zenginlerin sayısının artmasının dikkat çekici olduğunu dile getirdi.

Son olarak Federal İstatistik Dairesi tarafından yayınlanan bir raporda, 82 milyon nüfuslu Almanya’daki yoksul bireylerin oranının yüzde 15,7 olduğu duyurulmuştu. Bu oran 2006 yılında yüzde 14 idi.