Almanya’da hatalı tedavilerden yüzlerce kişi ölüyor

Almanya'da her sene yüzlerce kişi yanlış tedaviler sonucu hayatını kaybediyor.

Almanya’da sağlık sektöründe kalitenin düşmesine bağlı olarak tedavi hataları nedeniyle yaşamını yitiren veya ölüm tehlikesi geçiren bireylerin sayısı artarken, yeterince şeffaf kanun ve düzenlemelerin olmaması eleştiriliyor.

Sağlık Sigortaları Birliği Servisi (MDS) tarafından yayınlanan bir rapora göre, yanlış veya hatalı tedavi gördüğünü söyleyen bireylerin şikayetlerinde ciddi artışlar yaşanıyor. MDS raporuna göre, geçtiğimiz yıl bilirkişiler toplam 14 bin 828 şikayeti değerlendirirken, en az 4 bin 64 vakada hastaların şikayetlerinin doğru olduğu saptandı.

Sadece MDS’e yapılan bu şikayetlerde tespit edilen hataların 2015 yılında yüzde 7 oranında arttığı belirtilen raporda, 205 kişinin ise tedavi hataları nedeniyle yaşamını yitirdiği kaydedildi.

MDS Başkan Yardımcısı Stefan Gronemeyer, kendilerine yapılan başvuruların yanı sıra 12 bin kadar başvurunun da tabipler birliklerine yapıldığını dile getirdi. Gronemeyer, bu şikayetlerde toplamda 2 bin 132 vakada hata tespit edildiğini söylerken, doğrudan avukatlar, sigorta şirketleri veya mahkemelere yapılan başvuruların sayısının ise belirlenemediğini sözlerine ekledi.

Hastaların yaptıkları şikayetlerin 8 bine yakınının ameliyat odalarındaki hatalara ilişkin olması da dikkat çekiyor. Özellikle ortopedi ve kaza sonrası cerrahi müdahalelerde yapılan hataların başta geldiği de raporda yer aldı.

MDS yöneticisi Gronemeyer, milyonlarca insanın hayatını ilgilendiren bir konuda yeterli şeffaflıkta kanun ve düzenlemelerin olmamasını eleştirdi. Gronemeyer, bu konuda istatistiklerin düzenli tutulması ve hataların yetkili kurumlara bildirilmesinin zorunlu kılınması gibi kanunlara ihtiyaç olduğunu da söyledi.