Almanya’da ilk CDU-SPD-Yeşiller koalisyonu

Almanya’da ülke tarihinde ilk kez Hristiyan demokrat, Yeşiller ve sosyal demokratların oluşturduğu koalisyon hükümeti kuruldu.

Almanya’da ülke tarihinde ilk kez Hristiyan demokrat, Yeşiller ve sosyal demokratların oluşturduğu koalisyon hükümeti kuruldu.

13 Mart’ta parlamento seçimlerinin yapıldığı Sachsen-Anhalt eyaletindeki koalisyon görüşmelerinde sona gelinirken, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) oluşan ilk koalisyonda uzlaşma sağlandı.

Alman siyasetinde ‘Kenya Koalisyonu’ olarak da adlandırılan koalisyon ülke tarihinde bir ilk olacak. Koalisyonun kesin olarak göreve başlaması için Cuma ve Cumartesi günleri parti organlarında onanması gerekecek.

CDU’lu mevcut Eyalet Başbakanı Reiner Haseloff’un tekrar başbakanlık koltuğuna oturacağı koalisyon sözleşmesinde daha fazla polis ve öğretmen alımında uzlaşıldı. Daha önceki CDU-SPD koalisyonunca hayata geçirilen bütçe kesintilerine yönelik politikalar ise devam ettirilecek.

‘Kenya Koalisyonu’ terimi, Afrika ülkesi Kenya’nın bayrağındaki renklere atfen, CDU (siyah), SPD (kırmızı) ve Yeşiller’in renklerinin birleşmesi nedeniyle kullanılıyor.

13 Mart’ta Sachsen-Anhalt’ta yapılan seçimlerde daha önce iktidarda olan CDU ve SPD oy kaybına uğrarken, yabancı karşıtı Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı parti oyların yüzde 24’ünden fazlasını alarak ikinci güç olmuştu.