Almanya’da linyit kömürü santrallerine karşı çevreci eylemi

Almanya’nın doğusundaki Lausitz vadisindeki linyit kömürü işletmelerine karşı dün gün boyu eylemde olan çevrecilere polis sert müdahalede bulundu. En az 120 çevreci gözaltına alındı.

Ülkenin doğusunda Vattenfall şirketi tarafından işletilen Lausitz kömür madenlerinde bir araya gelen eylemcilere birçok Avrupa ülkesinden de destek verildi.

Klimacamps ve Ende Gelände adı verilen çevreci gruplara üye 300 kişi Cottbus kentindeki kömür santraline girdi. 

Eylemciler çevreye zarar veren santralin üretimini durdurmaya çalışırken, kömür taşıyan vagonların santrale ulaşması engellendi. Olaya polis tarafından müdahale edilirken, Alman polisi, çevreci gruplara müdahale sonrasında ‘toplumsal huzurun bozulduğu’ gerekçesiyle 120 kadar eylemciyi gözaltına aldı. 

Ancak polisin açıklamasına rağmen çevreciler eylemlerinin barışçıl olduğunu ve küçük bir grup halinde kömür santraline girdiklerini duyurdu. Eylemde kesinlikle şiddet uygulanmadığı belirtilen Ende Gelände grubu açıklamasında, santrale girildikten sonra kendi iradeleriyle geri çekildiğinin altı çizildi. 

Lausitz vadisindeki kömür işletmesine karşı Avrupa’nın birçok ülkesinden eylemci protestolar için bölgeye gelmişti. Cuma gecesinden itibaren Vattenfall şirketine ait Schwarze Pumpe Santrali yakınlarında toplanan eylemcilerin sayısı 500’ü aşmış, gündüz katılımlarıyla birlikte bu sayı bini aşmıştı.