Almanya’da mültecilere zeka testi planı koalisyon ortaklarını böldü

Almanya’nın Saarland eyaletinde iktidarda olan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) tarafından gündeme getirilen mültecilere zeka testi uygulaması koalisyon ortağı sosyal demokratlardan sert tepki gördü.

CDU’lu Eyalet İçişleri Bakanı Klaus Bouillon, Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte, eyaletteki mültecilerin ‘gönüllülük’ temelinde zeka testinden (IQ testi) geçirilmesinin planlandığını söylemişti. Tartışmalı planla ‘mültecilerin uyumuna katkı sunmayı’ amaçladıklarını iddia eden Bouillon, bunun ‘mültecilerin hangi alanda çalışacakları veya hangi eğitime ihtiyacı olduğunun’ tespit edileceğini iddia etmişti.

İçişleri Bakanı, söz konusu planı Federal İş ve İşçi Bulma Kurumu ve ‘önde gelen iş piyasası uzmanlarıyla’ birlikte hazırladıklarını ve ilk aşamada 600 ile 700 arasında mültecinin katılmasını düşündüklerini kaydetmişti.

Mültecileri aşağılayan plana eyalette koalisyon ortağı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi bakan ve diğer siyasetçilerden de tepki geldi. SPD’nin Saarland eyalet örgütü Genel Sekreteri Petra Berg, CDU’nun planının ‘yanlış’ olduğunu söylerken, planın ‘özel bir zeka ürünü’ olmadığını vurguladı.

Berg, mültecilere IQ testi gibi bir uygulamanın genellemeci ön yargıları arttıracağını söylerken, ‘insanı hiçe sayan ve diskrimine eden bir anlayışı’ ortaya çıkardığının altını çizdi.

Eyalet Ekonomi Bakanı Anke Rehlinger de koalisyon ortaklarının önerisine karşı çıktı. Mültecilerin iş piyasasına uyumu için birçok çalışma yaptıklarını söyleyen Rehlinger, CDU’nun ‘talihsiz önerisinin’ bunlar arasında olmadığının altını çizdi.