Almanya’da mültecilerin yıllık maliyeti en az 20 milyar euro olacak

2015’te son 20 yılın en yüksek mülteci sayısına ulaşılan Almanya’da mültecilerin ülkeye maliyetinin 5 yılda 94 milyar euroyu bulacağı iddia ediliyor.

Eyalet hükümetlerinin tahminleri bu miktarın 100 milyar euronun üzerinde olacağını gösteriyor. 

Der Spiegel dergisinin Federal Maliye Bakanlığı’nın eyaletlerle yaptığı müzakereler kapsamında hazırlanan bir belgeye dayandırdığı haberine göre, mültecilerin eğitim ve konut gibi giderlerinin yanı sıra ülkeye entegrasyonu için milyarlarca euro harcama yapılacak. 

Bakanlık tarafından hazırlanan belgeye göre, 2020 yılına kadar mültecilere verilecek işsizlik sigortası veya sosyal yardımlar ile kira giderleri için 25,7 milyar euro harcanacak. Almanca dil kursları için 5,7 milyar euro harcama yapılması planlanırken, mültecilerin iş bulmasına yardımcı olunması için 4,6 milyar euro ayrılacak. 
2020 yılına kadar toplamda 93,6 milyar euroluk harcama yapılacağının hesaplandığı belgede, federal yönetim ile eyaletler arasında gider paylaşımları konusunda müzakereler yürütüldüğü yer alıyor. Federal hükümetin yaptığı hesaplamaların eyaletlerinkiyle farklılık arzettiği öğrenildi. 

Eyaletlerin bu yıl içinde 21 milyar, 2020 yılında ise 30 milyar euroya kadar harcama yapılacağını hesaplaması da dikkat çekiyor. Federal Maliye Bakanlığı ise mültecilerin giderinin bu yıl sonuna kadar 16,1 milyar euro, 2020 yılına gelindiğinde ise 20,4 milyar euro olacağını tahmin ediyor. 

Almanya’ya geçtiğimiz yıl 1 milyon kadar mültecinin giriş yaptığı savunulmuş, ancak iltica başvurusu yapanların sayısı 475 bin kadar olmuştu. 2015’te iltica hakkı tanınan mültecilerin sayısı 148 bin olurken, bu tüm Avrupa ülkelerindeki pozitif kararların yüzde 41’ini oluşturuyordu. 

Der Spiegel’in Maliye Bakanlığı’na atfettiği belgede bu yılın sonuna kadar ülkeye giriş yapacak mültecilerin sayısının 600 bini bulacağı tahmin ediliyor. Bu sayı 2017’de 400 bin, 2018’de ise 300 bin kadar olarak hesaplanmış.