Almanya’da öğrenciler çalışanlara göre daha fazla stres mağduru

Alman Sağlık Sigortaları Kurumu (AOK) tarafından 18 bin üniversite öğrencisiyle görüşülerek hazırlanan rapora göre, öğrenciler çalışma hayatındaki bireylere oranla çok daha fazla stresle boğuşmak zorunda kalıyorlar.

Araştırmaya göre sınava giren, bitirme tezi hazırlayan ve konut arama gibi sorunlar yaşayan öğrenciler aşırı stresli olduklarını beyan ederken, bu nedenle ciddi uyku sorunu yaşadıklarını kaydediyor. Bu öğrenciler aynı zamanda konsantrasyon sorunu yaşadıklarını veya sıkça isteksizlik içinde olduklarını söylüyor.

AOK araştırmasına göre Almanya’daki öğrencilerin stres değeri ülkedeki çalışan bireylere oranla daha fazla. Ülke nüfusunun beşte birinin yaşadığı Nordrhein-Westfalen eyaletinde her 100 öğrenciden 21’i aşırı stres içinde olduğunu söylerken, toplam 16 eyaletin 9’unda öğrenciler çalışanlara oranla daha stresli bir yaşam sürüyor.

Ekonomik sorunların stres kaynağı olduğunun görüldüğü araştırmaya katılan öğrenciler arasında haftalık 15 saate kadar bir işte çalışanların diğerlerine oranla daha az stresli olduklarını beyan etmeleri dikkat çekti.

Araştırmada öğrencilerin daha çok çalışanlarca dile getirilen ‘sürekli hazır olda kalma’, ‘rekabet baskısı’ ve ‘sosyal çevresinden uzaklaşma’ gibi kaygıları ise daha az dile getirdikleri anlaşıldı.

Araştırmada kız öğrencilerin erkeklere oranla daha stresli oldukları bilgisi paylaşılırken, teknik yüksek okullardaki öğrencilerin de üniversitelilere oranla daha fazla stres yaşadıkları belirtildi. En fazla aşırı stresten dert yanan öğrencilerin ise veterinerlik, tarım, orman ve gıda araştırmaları ile enformatik bölümlerinden olduğu araştırmadan çıkan bir başka sonuç.