Almanya’da saldırı planlayan DAİŞ çetesi aylarca Türkiye’de kalmış

Almanya’da günlerdir gündemi işgal eden ve DAİŞ adına bombalı saldırı planladığı iddia edilen çetenin ilkbahar ve yaz aylarında Almanya’dan Türkiye’de gittiği ve burada aylarca kaldığı ortaya çıktı.

Die Welt gazetesinin soruşturmayı yürüten makamlara dayandırdığı haberine göre, Chemnitz kentindeki evinde bombalı saldırı hazırlığı yaptığı gerekçesiyle yakalanan Cabar El Bakr’ın aylarca Türkiye’de kaldığı belgelendi.

Almanya’da mülteci statüsü alan Cabar el Bakr’ın ilkbaharda Türkiye’ye gittiği ve Ağustos ayı sonunda tekrar bu ülkeye geri döndüğü anlaşıldı. El Bakr’ın dönüşünden hemen sonra Alman istihbaratının bu kişinin saldırı düzenlemek istediğine dair bilgi aldığı iddia ediliyor.

Almanya’ya döndükten sonra Sachsen eyaletinde bir daire kiralamaya koyulan çetenin, üzerinde yüklü miktarda para olduğunun savunulduğu haberde, Alman makamlarının Cabar el Bakr’ın Türkiye’de ne yaptığına dair kesin bilgiye sahip olmadığı kaydedildi. Die Welt haberinde, çetenin bu süre içinde Suriye’ye gidip gitmediğinin araştırıldığı savunuldu.

Alman makamlarının şu ana kadar edindiği bilgilerden çıkan sonuç ise, El Bakr’ın DAİŞ çeteleriyle irtibat halinde olduğu yönünde.

Hafta sonunda Almanya’da saldırı planladığı iddia edilen Cabar el Bakr, birçok kentte aranıyordu. DAİŞ adına Berlin’de veya başka bir kentte saldırı planladığı düşünülen çete, Leipzig kentinde tanıştığı 3 Suriyeli mülteci tarafından derdest edilerek polise teslim edilmişti.

Soruşturmayı yürüten Federal Savcılık, El Bakr’ın Chemnitz kentindeki evinde 1,5 kg TATP patlayıcı madde ile iki adet patlatmaya yarayan fitil ele geçirildiğini duyurmuştu.