Almanya sınır kontrollerini yeniden başlattı

Alman hükümeti, yasadışı göçle mücadele adı altında altı ay süreyle tüm sınırlarında tartışmalı kontrolleri yeniden uygulamaya başladı.

SINIR KONTROLLERİ

Mevcut durumda  Polonya, Çekya, Avusturya ve İsviçre sınırlarında kontroller yapılıyor. Bunlara ek olarak Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka ile sınırlarda da mobil ve sabit polis kontrolleri  yapılacak. 

Prensip olarak, Schengen bölgesinde iç sınırlarda bu tür kontroller yasak, ancak kamu düzeni veya güvenliğine yönelik bir tehdit durumunda, altı aylık bir süre için uygulanabiliyor ve altı aylık dönemler halinde en fazla iki yıla kadar uzatılabiliyor. 

Avrupa Komisyonu buna tepki göstererek “bu tür tedbirlerin kesinlikle istisnai kalması gerektiğine” işaret etti ve bunların “orantılı” olması çağrısında bulundu.

Berlin hükümeti ise kararını “İslamcı terörizm ve sınır ötesi suçlara ilişkin mevcut tehditlere karşı iç güvenliğin korunmasını” gerekçe göstererek gerekçelendirdi.

Almanya son haftalarda dizi “İslamcı” saldırıyla sarsıldı; bunlardan en ölümcülü Ağustos ayı sonunda Solingen'de (batı) bir Suriyeli tarafından gerçekleştirilen ve DAİŞ tarafından üstlenilen bıçaklı saldırıydı. Bu saldırıda üç kişi hayatını kaybetti.

Aşırı sağın yükseldiği bir dönemde gerçekleşen bu saldırılar, göçmenleri yeniden gündemin ön sıralarına taşıdı. Özellikle eylül ayının başında yapılan iki bölgesel seçimde aşırı sağın güçlü çıkış yapması ardından, Başbakan Olaf Scholz hükümeti göç karşıtı politikalarını sertleştirdi. Bu siyasi ortamda üçüncü seçim hafta sonunda Polonya sınırındaki Brandenburg'da yapılacak.

Almanya, 2015-2016 yıllarındaki göç krizi sırasında başta Suriye'den gelenler olmak üzere bir milyondan fazla mülteciye kapılarını açmış, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından da yine bir milyondan Ukraynalı'yı kabul etmişti. 

İç siyasetin baskısı altındaki Berlin, geri adım attı. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yılın ilk sekiz ayında toplam sığınma başvurusu sayısının 160.000 olduğunu ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,7 oranında azalma yaşadığını belirtirken, “Dünyada hiçbir ülke süresiz olarak mülteci kabul edemez” dedi.

Göç konusunda sert bir çizgi izleyen Macaristan Başbakanı Viktor Orban X'te “Kulübe hoş geldiniz @Bundeskanzler Scholz” dedi. 

HOLLANDA DA CİDDİ KISITLAMALAR GETİRİYOR

Hollanda'da da hükümet iltica konusunda ciddi kısıtlamalara yönelik planlarını açıkladı. Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) de dahil olduğu iktidar koalisyonu, bu alandaki bazı Avrupa kurallarından ayrılmak için bir süreç başlatmak istiyor.

AVUSTURYA, ALMANYA’DAN ÇEVRİLENLERİ KABUL ETMEK İSTEMİYOR

Avusturya'da İçişleri Bakanı Viyana'nın yeni kontroller nedeniyle “Almanya'dan geri çevrilen insanları kabul etmeyeceği” uyarısında bulundu.

YUNANİSTAN: ÇÖZÜM SCHENGEN’İ TEK TARAFLI FESHETMEK DEĞİLDİR

Ön saflarda yer alan ve Türkiye'den gelenlerin sayısında keskin bir artış yaşayan Yunanistan, bu pazartesi günü Göç Bakanı'nı Berlin'e göndermeyi planlıyor.

Başbakan Kiriakos Miçotakis, “Çözüm Schengen'i tek taraflı olarak feshetmek ve Avrupa'nın dışıyla sınırı olan ülkelere para ödülü vermek olamaz” dedi. 

VARŞOVA: KABUL EDİLEMEZ

Varşova “kabul edilemez” bir tedbir olduğu tepkisinde bulundu. Polonya İçişleri Bakanı Tomasz Siemoniak, “AB'nin iç sınırlarının iade edilmesi çok kötü. Bu durum milyonlarca Polonya vatandaşının yanı sıra Almanları da etkileyecektir. AB'nin büyük başarı öyküsü olan Schengen bölgesi bu tür kararlarla tehlikeye atılıyor” dedi.