Almanya Yahudi Soykırımı mağdurlarına ek tazminat ödeyecek

Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda katledilen Yahudilerin sağ kalan akrabaları ile bizzat Nazizm vahşetini yaşayan binlerce kişiye ek tazminat ödemeyi kabul ettiği bildirildi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, halen İsrail’de yaşayan ve Almanya’dan tazminat alan 220 bini aşkın Yahudi Soykırımı mağdurlarının bir kısmına ek tazminatlar ödeneceğini duyurdu.

Twitter hesabından açıklama yapan Netanyahu, soykırım mağdurlarından en az 5 bininin ek tazminatlardan yararlanacağını söyledi. Netanyahu, söz konusu tazminatların kişi başına yüzlerce Euro’ya ulaşabileceğini kaydederken, “Bu oldukça önemli. (Mağdurlar) bunu hak ediyor” diye yazdı.

Netanyahu, İsrail hükümetinin de aynı şekilde soykırım mağdurlarına yönelik yardımlarını arttıracağını ifade etti.

İkinci Dünya Savaşı sırasında 6 milyona yakın Yahudi soykırımdan geçirilmişti. Nazi Almanya’sının yenilmesi ardından sağ kalanların önemli bir kısmı İsrail ve ABD’ye giderken, kimisi de savaş öncesinde yaşadıkları Avrupa ülkelerine geri döndü.

Almanya Maliye Bakanlığı’na göre, soykırımdan sağ kurtularak İsrail’e yerleşen Yahudilerin sayısının 2017 sonu itibariyle 220 bin civarında olduğu biliniyor. İsrail Merkezi İstatistik Bürosu verilerine göre ise bu sayı 213 bin civarında.