Amerikan Merkez Bankası Türkiye’ye fon verecek mi?

Türk hükümeti Amerikan Merkez Bankası’ndan (FED) fon almak için girişimlerde bulunuyor. Üst düzey bir Amerikalı, Türkiye'nin dolar finansmanı sağlama şansının düşük olduğunu belirtiyor.

Financial Times gazetesine göre üst düzey bir Amerikalı yetkili, Türkiye’nin Amerikan Merkez Bankası’ndan dolar finansmanı elde etme şansının düşük olduğunu belirtti. Yetkili, Ankara’nın Washington’u cezbetme hamlelerinin destek almasına yardım etmeyeceğine dikkat çekti.

Habere göre yabancı finansmana önemli ihtiyacı olan Türkiye, 750 milyar dolarlık ekonomisini pekiştirmek amacıyla ihtiyaç duyduğu fonlar elde etmek için G20 grubunun merkez bankaları nezdinde görüşmelerde bulundu.

Son haftalarda FED de, pandeminin küresel mali sistem üzerindeki baskılarını hafifletmek amacıyla piyasaya dolar pompalamak için dünya genelinde 14 merkez bankası ile temaslarda bulundu. Ancak Türkiye’nin kapsam dışında tutulduğu belirtildi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, Perşembe günü yaptığı açıklamada Türkiye’nin FED ile doğrudan temas halinde olduğunu doğruladı. Satterfield, bu fonları elde edebilme kriterlerinin tamamen finansal olduğunu savunarak, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’ın desteğini aramasının sonuç vermeyeceğine işaret etti. Büyükelçiye göre FED parasal mali koşullar arıyor, politik olarak bir bağlılığı yok.

Financial Times, Erdoğan’ın Türkiye Merkez Bankası’nın işleyişine karışmakla tanındığına işaret ederek, para politikası üzerinde artan denetimine dikkat çekti. Amerikan Hazine Bakanlığı’nın eski bir üst düzey memuru olan Brad Setser, Türkiye’nin ekonomik gereklilikleri yerine getirmek için hiçbir olanağının olmadığını söyledi.